Formatie Dag 93: VVD, CDA en D66 maken huiswerk
De dag nadat de informateur de bezem heeft gehaald door het aantal mogelijkheden voor mogelijke coalities, is het rustig rond de kabinetsformatie. De drie partijen waarmee Tjeenk Willink in elk geval een meerderheidskabinet wil vormen, hebben zich teruggetrokken om hun huiswerk te maken.
VVD, CDA en D66 gaan nu eerst samen kijken wat voor soort kabinet er moet komen, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. D66-leider Pechtold zei gisteren dat er een evenwicht moet zijn tussen progressief en conservatief. Hij wil niet dat het progressieve geluid van zijn partij wegvalt in een verder conservatief kabinet.
Fresen denkt dat het misschien wel anderhalve week kan duren voordat er een vierde partij wordt uitgenodigd. Dat kan dan de ChristenUnie of de PvdA zijn.
PvdA-leider Asscher zei vanmorgen nog maar eens dat hij niet beschikbaar is "om bij het motorblok aan te schuiven". Hij blijft erbij dat zijn partij te zeer is afgestraft bij de verkiezingen om nu weer te gaan regeren.
Asscher had vanmorgen een ingezonden stuk over het vluchtelingenbeleid in de Volkskrant. Hij schreef dat links en rechts te veel vasthouden aan hun stokpaardjes over dit onderwerp. Kort gezegd komt het er volgens hem op neer dat links iedereen maar wil opvangen en dat rechts de grenzen potdicht wil doen.
De PvdA wil zich, zo blijkt uit het stuk, pragmatischer opstellen. De partij is niet tegen het terugsturen van vluchtelingen naar Noord-Afrika, maar wil ze zo nodig ook opvangen. Zonder de belangen van de Nederlandse samenleving uit het oog te verliezen.
Niet in de steek laten
Het lijkt erop alsof Asscher met zijn stuk in het gat springt dat GroenLinks-leider Klaver heeft achtergelaten, toen de formatiebesprekingen deze week mislukten. Maar hij zegt in een gesprek met de NOS dat dit absoluut niet het geval is.
Hij zegt dat als de PvdA weer gaat regeren, "niet nu, maar ergens in de toekomst", dat met een programma moet zijn dat mensen het gevoel geeft dat ze niet in de steek worden gelaten.
Uit een belronde van Nieuwsuur blijkt dat de partij van Asscher hevig verdeeld is over de vraag of de PvdA aan de onderhandelingstafel moet aanschuiven: 58 procent is tegen, 42 procent vindt dat het kan als er geen andere opties meer over zijn.