Informateur Tjeenk Willink gaf gisteren een tussenstand van de formatie
NOS NieuwsAangepast

Informateur praat dinsdag verder met VVD, CDA en D66

Informateur Tjeenk Willink praat dinsdag verder met VVD, CDA en D66. Gisteren maakte hij duidelijk dat hij in elk geval met deze drie partijen wil doorpraten over een meerderheidskabinet.

Er moet nog een vierde partij bij voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat kan bijvoorbeeld de ChristenUnie of de PvdA zijn.

D66 zette de ChristenUnie eerder buitenspel, maar gisteren leek het alsof partijleider Pechtold de deur weer op een kier zette. Na afloop van zijn gesprek met de informateur zei hij dat hij de ChristenUnie niet uitsluit.

Evenwicht

Hij opperde dat hij wel wil weten dat er "evenwicht tussen progressief en conservatief" is, voordat er een vierde partij wordt uitgenodigd.

PvdA-leider Asscher zei vanmorgen weer heel stellig dat hij niet van plan is om bij het zogenoemde "motorblok" aan te schuiven. Hij zei dat hij dit ook aan Tjeenk Willink wil vertellen, maar dat hij vooralsnog geen uitnodiging heeft gekregen voor een gesprek.

'Naar elkaar loeren'

NOS-verslaggever Ron Fresen zegt dat de PvdA alleen wil komen praten "als er écht geen andere mogelijkheid meer is".

"Dat is volgens Asscher nou eenmaal de consequentie van de uitslag van de verkiezingen en het geeft zijn partij, als het zover mocht komen, ook een iets sterkere onderhandelingspositie met maar negen zetels", aldus Fresen.

"Dan zou nu dus eerst de ChristenUnie aan de beurt zijn. Maar Segers wil natuurlijk ook geen pauzenummer zijn. Het duurt dus nog wel even voordat dit 'naar elkaar loeren' tot iets leidt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl