Informateur Tjeenk Willink na afloop van zijn toelichting op de stand van zaken in de formatie
NOS Nieuws

Formatie Dag 92: de trechtermachine van Tjeenk Willink

Informateur Tjeenk Willink heeft vandaag een paar kleine, maar belangrijke stappen gezet. Hij heeft definitief een paar opties van toekomstige coalities van de lijst geschrapt.

Hij vroeg de partijen om hun blokkades duidelijk op papier te zetten en ontving van het CDA en de VVD een brief - mét handtekening - dat regeren met de PVV onmogelijk is. Dus die optie hangt niet meer boven de markt.

Trechtermachine

Verder heeft het SP de deur definitief dichtgeslagen voor samenwerking met de VVD, zo bleek vandaag. Dus daar kan ook een streep door. Tjeenk Willink's trechtermachine werkt op volle toeren, constateert NOS-verslaggever Fresen. "Er staat nu zwart op wit dat de VVD en het CDA niet in een rechts kabinet willen", zegt Fresen. Tjeenk Willink maakt de spoeling dunner. "En daardoor de druk op de anderen groter."

Excuustruus

Tjeenk Willink heeft vandaag ook D66-leider Pechtold zich laten loskoppelen van het rechtse blok, constateert Fresen. Voor aanvang van zijn gesprek vandaag met de informateur maakte Pechtold al duidelijk dat hij helemaal niet bij het motorblok van VVD en CDA hoorde en dat D66 een progressieve partij is. Fresen: "Pechtold heeft geen zin om een soort progressieve excuustruus te zijn bij die twee partijen." Pechtold wil dat er een evenwicht is tussen progressief en conservatief.

Informateur Tjeenk Willink heeft er vandaag ook voor gezorgd dat D66 de deur niet definitief dicht heeft geslagen voor de ChristenUnie. Pechtold sluit de ChristenUnie niet uit, maar er moet wel een kabinet zijn waar progressief Nederland zich bij aan kan sluiten. Pechtold denkt dan vast eerder aan de PvdA. Maar, zei hij, na afloop van zijn gesprek met de informateur. "Ik sluit de ChristenUnie niet uit. Dat doe ik alleen bij de PVV."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl