Qatar gaat melktekort te lijf en laat 4000 koeien invliegen
Qatar neemt een rigoureuze stap om het tekort aan melkproducten in het land op te lossen. Een zakenman laat 4000 koeien invliegen naar de woestijnstaat. "Noem het de grootste runder-luchtbrug in de geschiedenis", schrijft persbureau Bloomberg.
De 4000 Holstein-Friesian koeien zouden eigenlijk pas later dit jaar per schip naar Qatar gaan. De levering is vervroegd nu Qatar door verschillende landen in de regio wordt geboycot.
Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben sinds 5 juni al het contact met Qatar verbroken. Hierbij sloten Jemen, de regering in het oosten van Libië en de Malediven zich later aan. Volgens de landen steunt Qatar terroristen, al kan de boycot ook te maken hebben met berichtgeving van nieuwszender Al Jazeera; deze opereert vanuit Qatar.
Voedseltekorten
De gevolgen van de boycot voor Qatar zijn groot. Qatari's moeten de eerder genoemde landen verlaten en voedsel mag de grens niet meer over. Hierdoor zijn in het land tekorten ontstaan. Iran heeft hulp in de vorm van havens en voedsel aangeboden.
De koeien-luchtbrug moet het tekort aan melk gedeeltelijk gaan oplossen en voor een derde van Qatars melkbehoefte gaan voorzien. Om de 4000 koeien in het land te krijgen zijn 60 vluchten nodig, deze kosten bij elkaar 7 miljoen euro.
De koeien zijn gekocht in Australië en de Verenigde Staten en komen te staan in twee schuren op een boerderij ter grootte van 70 voetbalvelden ten noorden van de hoofdstad Doha.