Aangerande vrouw snapt niet waarom politie zo laat ingreep
De 28-jarige vrouw uit Hoorn die zelf haar aanrander opspoorde is na het inzien van het politiedossier over haar zaak totaal ingestort, zegt haar woordvoerder die anoniem wil blijven.
"Wij zochten naar een verklaring voor de traagheid van het onderzoek", zegt hij. "Tot onze stomme verbazing was die er niet. Als wij het niet hadden gedaan, zou dat monster nu nog rond lopen."
iPhone
De verdachte, de 28-jarige Mohammed M. uit Somalië, werd uiteindelijk op 27 februari opgepakt. Zijn slachtoffer had de politie toen al meerdere keren verteld wie de man was die haar op zondag 16 oktober had belaagd en waar hij uithing.
Dat kon zij doen omdat M. haar iPhone had gestolen en die ook gebruikte. Met de Find my iPhone-app kon de locatie waar die zich bevond makkelijk worden gevonden.
Wanhoop
In de vier maanden tot de arrestatie verbaasde zij zich over de in haar ogen lakse houding van de politie. "Het duurde en duurde maar", zegt haar woordvoerder. Soms was ze dan de wanhoop nabij, dan weer dacht ze: het zal wel zo horen."
De politie zegt dat ze wel degelijk bovenop de zaak heeft gezeten. "Dat iemand de gestolen telefoon in zijn bezit heeft, betekent nog niet dat hij ook de aanrander is", zegt een woordvoerder in een reactie. "We zijn vier keer bij woningen geweest waar de telefoon zou zijn, maar dat bleek steeds niet te kloppen."
Volgens de woordvoerder liep er gelijktijdig met het onderzoek naar de telefoon, een onderzoek naar het zedendelict. "We hebben beelden uit de omgeving opgevraagd en we hebben dna-onderzoek laten doen. Daar gaat tijd overheen."
Wat de situatie niet beter maakte, is dat haar iPhone niet vergrendeld was geweest. "Bij een jonge vrouw staat daar haar hele leven in", zegt de woordvoerder van de familie. Haar aanrander had toegang tot al haar apps en al haar contacten. En die gebruikte hij ook. Hij checkte zelfs haar Facebookpagina.
Rechtbank
Mohammed M. wordt verdacht van poging tot verkrachting en diefstal. De zaak komt vrijdag voor bij de rechtbank in Alkmaar.
Voorafgaand daaraan mocht het slachtoffer het dossier lezen. Dat was een schokkende ervaring. Ook een gesprek met het OM heeft niet duidelijk gemaakt waarom het zo lang duurde voordat de man werd opgepakt.
Pak op zijn donder
De Nederlandse Politiebond wijt het aan chronische onderbezetting bij de recherche. De bond maakt zich zorgen over de "tendens" dat burgers dan maar zelf op zoek gaan naar daders.
"Het risico bestaat dat mensen niet meer geloven in het rechtssysteem", zegt voorzitter Jan Struijs. "Dat ze niet alleen zelf opsporen, maar ook denken: we geven de dader zelf wel een pak op zijn donder."
Bovendien kan het gevaarlijk zijn om zelf verdachten op te sporen. "Het had ook in dit geval lelijk kunnen aflopen. Je weet nooit precies met wie je te maken hebt."
Zuur
De zaak in Hoorn staat niet op zichzelf, zegt advocaat Bart Swier. Hij heeft vergelijkbare ervaringen. "Een van mijn cliënten kreeg in de gevangenis zuur in zijn ogen gegooid en raakte blind. Het heeft maanden geduurd voor de politie daar werk van maakte. Ik moest hemel en aarde bewegen om dat voor elkaar te krijgen."
Ook Swier denkt dat de enorme hoeveelheid werk de voornaamste oorzaak ervan is dat bij de politie veel zaken blijven liggen.
De politie merkt dat burgers inderdaad actiever meehelpen met opsporen. Sociale media zijn een belangrijk middel, maar bijvoorbeeld ook de Find my iPhone-app die ook de vrouw in Hoorn gebruikte.
Helpen mag, zo lang iedereen zich maar aan de wet houdt. "We leven in een rechtsstaat waarin duidelijke wetten gelden. Die mogen nooit worden overschreden", aldus een politiewoordvoerder.
Verblijfsstatus
Het slachtoffer in Hoorn hoopt intussen dat haar belager zijn verblijfsstatus kwijtraakt. Zijn verblijfsvergunning werd in november verlengd, een maand nadat ze door hem was aangerand.
Ze hoopt dat de wet zo in elkaar zit dat de status kan worden afgenomen als iemand een ernstig misdrijf blijkt te hebben gepleegd. De advocaat van M. wil niet reageren op de zaak.
Het OM zegt dat de politie een paar keer op aangeven van de vrouw een locatie heeft bezocht waar hij zou verblijven. "Maar helaas zonder resultaat: de persoon ter plaatse paste niet in het daderprofiel en ook de telefoon werd niet aangetroffen."
Het OM erkent dat het uiteindelijk aan het onderzoek van de vrouw zelf te danken is, dat de man kon worden opgepakt.