Wijkagenten gaan een politiebureau binnen
NOS NieuwsAangepast

'Criminelen amper aangepakt door gebrek aan rechercheurs'

Criminelen worden amper aangepakt omdat er een groot gebrek is aan rechercheurs. Dat zeggen onderzoekers van de Politieacademie, die spraken met politieteams in Rotterdam-Delfshaven, De Kempen (Oost-Brabant) en Sneek.

Bovendien verloopt de communicatie binnen de politie niet goed. Als een wijkteam criminele activiteiten vermoedt, moet het daarmee naar een ander team. Dat verloopt zo moeizaam, dat politiemensen vaak weinig doen met hun vermoedens.

"De consequenties zijn fors. Criminelen krijgen riante kansen en er is nauwelijks of geen steun voor agenten die georganiseerde misdaad onder de aandacht brengen bij hun collega's", zeggen de onderzoekers.

Tien mensen

Meer dan zeventig procent van de ondervraagde politiemensen zegt dat er in zijn werkgebied veel criminelen zijn die veel te weinig worden aangepakt. Tachtig procent zegt dat er veel meer tijd en geld beschikbaar zou moeten komen voor rechercheonderzoek naar de georganiseerde misdaad. Bijna driekwart van de wijkagenten wil meer inzet van rechercheurs.

De onderzoekers adviseren dat er in elk wijkteam minstens tien mensen zijn die zich constant bezig houden met het opsporen van misdaad.

De Nationale Politie zegt dat het onderzoek laat zien dat de balans tussen het politiewerk op straat en de opsporing nog verder moet worden uitgewerkt. "De uitkomsten bieden ons goede aanknopingspunten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl