Aangepast

Tattoo op het werk? Misschien heeft je baas er ook wel een

Zo'n tien procent van de Nederlanders heeft een tatoeage en het worden er steeds meer. Ze worden volgens tatoeëerders ook nog eens groter: vooral de zogenoemde sleeve, die een groot deel van je arm bedekt, is populair.

Je tattoo onder je mouw verstoppen? Dat hoeft niet meer, zelfs niet op werk. In steeds meer beroepen wordt een zichtbare tatoeage geaccepteerd. "Vroeger waren het de zeelieden, boeven en prostituees die ze lieten zetten. Nu hebben wij ook artsen, topmannen van Shell, agenten en bankiers als klant." zegt Kay Bak, eigenaar van tattooshop Dutch Inc.

Dat het taboe op een tatoeage eraf is, herkennen ze ook in de uitzendbranche. "Je kunt best representatief zijn met een grote tattoo. We kennen in ieder geval geen geluiden dat mensen hierdoor in de problemen komen of geweigerd worden na een sollicitatie", zegt Suzan Bloemscheer van Randstad.

  • NOS
    Tweede Kamerlid Peter Kwint met zijn tatoeage
  • NOS
    De arm van Peter Kwint

Peter Kwint zit sinds maart voor de Socialistische Partij in de Tweede Kamer. Hij heeft een sleeve tot aan zijn elleboog en maakt daar geen geheim van. "Ik ben er hartstikke trots op", zegt Kwint.

Hij bedekt zijn tattoo niet tijdens werk en dat zorgt voor reacties: "Sommige collega's hebben zoiets van: loopt daar nou iemand met een tatoeage rond?", vertelt het SP-Kamerlid. "En anderen die zeggen van: 'goh wat leuk!' Zij vinden het ook wel logisch dat er inmiddels ook in de Tweede Kamer mensen met tatoeages rondlopen. In de rest van Nederland zijn ze er ook."

Voetballer Jordy Clasie liet vorige week zijn onderarm tatoeëren. Zijn arm is nu 'vol'. "Ik vind het mooi omdat je dan één stuk hebt. Vroeger zag je heel veel kleine tatoeages en plaatjes bij elkaar en nu wordt het gewoon meer één geheel. Ik denk dat dat veel mensen aanspreekt."

De tatoeages van Peter en Jordy zie je in de reportage hieronder.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Dat leidinggevenden nu vaker ook een tattoo hebben, zorgt ervoor dat je je plaatje makkelijker op de werkvloer kan tonen, denken ze bij werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

"De acceptatie van tatoeages is de afgelopen jaren in Nederland groter geworden", zegt woordvoerder Mieke Ripken. "Steeds meer mensen hebben er ook één of meer - en dat zal onder ondernemers of werkgevers niet anders zijn."

Ze vervolgt: "En als een individuele werkgever er wel moeite mee heeft, op een bepaald moment of voor een bepaalde functie, dan maakt hij daarover afspraken samen met zijn werknemer."

  • NOS
    Kay Bak is eigenaar van een tattooshop
  • NOS
    Johan nam zijn eerste tattoo om littekens te verbergen
  • EPA
    Tatoeagekunstenaars poseren voor een foto op een tattoobeurs in Frankfurt
  • NOS
    Jordy Clasie in actie
  • NOS
    Jordy laat de geboortetijd van zijn dochter op zijn arm zetten

Tegenwoordig ben je dus geen uitzondering meer met een tattoo en hoef je er dus ook niet automatisch vanuit te gaan dat je baas er raar van opkijkt. Hij heeft er misschien zelf ook wel ook een. "Eigenlijk ben je speciaal als je nog helemaal niets hebt", zegt tattooshop-eigenaar Kay Bak lachend.

Deel artikel: