Henk Schiffmacher in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Tattoo-koning Schiffmacher wordt 65, maar: 'nog een hoop te doen'

Vandaag is hij 65 geworden, de enige échte tattoo-koning van Nederland: Henk Schiffmacher. Een mooie leeftijd, waar de fameuze kunstenaar de afgelopen jaren naartoe heeft geleefd. "Je hebt er lichamelijk geen moer aan, alles wordt slapper, alles gaat moeilijker. Maar het is wel een mijlpaal. Ineens ben ik gewoon een plan gaan bedenken, hoe dat er in de verte moet gaan uitzien."

Schiffmacher heeft bijna 'de halve wereld' getatoeëerd, onder wie grote namen als de Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam en Lady Gaga. Zijn telefoon stroomt vandaag dus over met felicitaties. "Vanochtend al begon dat ding aan alle kanten te piepen. Er kwamen berichten vanuit Indonesië tot uit weet ik veel waar."

Henk Schiffmacher tatoeëerde het Heilige Kruis op de onderarm van presentator Arie Boomsma

Aanstaande maandag wordt de verjaardag van de tatoeëerder groots gevierd in Paradiso. Bekende en minder bekende mensen van over de hele wereld reizen af naar Amsterdam om Schiffmacher te feliciteren. "Er stappen mensen in het vliegtuig vanaf Hawaï, Buenos Aires, Rusland, Japan. Die komen allemaal mijn verjaardag vieren. Dat is ontzettend leuk."

Naast dat de tattoo-koning de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, zit hij ook 40 jaar in het vak. Een mooi moment om terug te blikken op een aantal hoogtepunten. "Ik heb natuurlijk heel veel mazzel gehad met al die grote bands, zoals de Red Hot Chili Peppers. Dat heeft me geen windeieren gelegd. En ik heb net toevallig een bal ontworpen die volgend jaar in de Eredivisie rond rolt. Dat zijn ontzettend leuke dingen."

Het ontwerp voor de officiële Eredivisie-bal, is een kroon op het werk van Schiffmacher. "Het feit dat je een verbinding maakt tussen mensen die op het voetbalveld staan en mensen die op de tribune zitten, die gemeen hebben dat ze naast het voetbal ook nog getatoeëerd zijn, is natuurlijk wel ontzettend leuk. We zijn tegenwoordig allemaal een beetje rock-'n-roll geworden; van voetballers tot koks tot kappers."

Alles wat ouder wordt, wordt mooier.

Henk Schiffmacher

Naast de ontelbare lichamen die hij heeft versierd, zit het tatoeage-boegbeeld zelf ook behoorlijk onder de plaatjes. Hij schat het aantal op zo'n 125. "Dan heb ik ze allemaal geteld, van pink tot pink." Dat het lichaam op 65-jarige leeftijd beetje bij beetje begint in te zakken, vindt hij totaal niet erg.

"Zwaartekracht hè! Ik vind dat oudere tattoos in de regel mooier worden. Alles wat ouder wordt; een café waar goed gerookt is, wordt mooi bruin. Iemand die redelijk heeft geleefd, krijgt een andere huid. Tatoeages veranderen dus ook. Ze worden zachter, minder scherp, niet meer zo zwaar. Dat heb ik altijd erg mooi gevonden. Ik hou van roest en van verval."

Schiffmacher in zijn shop in Amsterdam

Hij kan dan nu wel op leeftijd zijn, maar aan helemaal stoppen denkt hij nog lang niet. "Ik hoop dat ik nog een paar jaar mee mag. Tot nu toe had ik al mijn archieven bewust opgeruimd. Ik wilde relaxed aan mijn 65ste kunnen beginnen. Die pak ik er nu bij en dan ga ik er eens goed doorheen."

En dat met een belangrijk doel; de tattoo-koning is namelijk bezig met de voorbereiding van een theatershow. "Dan ga ik in allerlei kleine theaters eens rustig vertellen over die 40 jaar in het vak. Dus, werk zat!"

Henk Schiffmacher in zijn tattooshop op de Wallen (1982)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl