SGP: harde eisen aan minderheidskabinet
De SGP zal een minderheidskabinet niet steunen als dat op voor de partij gevoelige onderwerpen "verkeerde stappen" zet. In een gesprek met NRC zegt partijleider Van der Staaij dat hij nog helemaal niet toe is aan een steunbetuiging aan welk minderheidskabinet dan ook. "Maar als D66 de ChristenUnie buitensluit, ga ik niet zomaar zeggen: 'Oké, dan steunen wij wel een minderheidskabinet.' "
Met voor de SGP gevoelige onderwerpen doelt Van der Staaij onder meer op het voorstel om stervenshulp bij een voltooid leven toe te staan, plannen om te regelen dat kinderen meer dan twee ouders kunnen hebben en de wietwet.
VVD, CDA, D66, GroenLinks
Informateur Tjeenk Willink heeft de afgelopen dagen een aantal fractievoorzitters ontvangen en de algemene verwachting is dat hij binnenkort een nieuwe poging doet om de VVD, CDA, D66 en GroenLinks weer samen om de tafel te krijgen. Van der Staaij zegt dat het te billijken is dat de SGP nu niet wordt uitgenodigd. "Wij zijn geen deel van het probleem en dus ook niet van de oplossing."
De SGP-voorman vindt dat D66-leider Pechtold zich onheus heeft opgesteld tegenover de ChristenUnie. Pechtold had één verkennend gesprek met ChristenUnie-voorman Segers, maar de twee kwamen tot de conclusie dat er te veel verschillen van mening zijn.
Allergisch
Volgens Van der Staaij heeft D66 zich altijd allergisch getoond voor typisch christelijke punten en is de partij zo'n beetje opgericht om het CDA uit de regering te houden.
Tjeenk Willink onderzoekt in eerste instantie een meerderheidskabinet, maar mag van de Tweede Kamer ook een minderheidskabinet bekijken.