Informateur Schippers
NOS NieuwsAangepast

Schippers na mislukt gesprek D66-CU: de politieke wil ontbreekt

Informateur Schippers wil na het mislukken van het gesprek tussen D66 en ChristenUnie eerst nadenken. Er is volgens haar onvoldoende politieke wil gebleken bij de partijen om met elkaar in gesprek te gaan. "Ik kan geen ijzer met handen breken", zei ze. "De fractievoorzitters moeten zelf beslissen of ze met elkaar gaan praten."

Schippers benadrukte dat ze niet uitgedacht is en dat ze nog geen conclusies heeft getrokken. "Maar de ontstane situatie noopt me wel om tegen de fractievoorzitters te zeggen: dit land moet geregeerd worden!"

Ze ging niet in op de vraag of er nu een minderheidskabinet moet komen: "Ik vind dat je altijd met een meerderheidskabinet begint".

Punt en geen komma

D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers meldden eerder vanavond dat ze hebben besloten niet verder te onderhandelen over een kabinet. Ze maakten dat bekend nadat ze meer dan drie uur lang met informateur Schippers hadden gesproken.

Segers benadrukte dat het niet te maken heeft met persoonlijke verhoudingen. "Maar we hebben gekeken wat er onder de streep overbleef. Toen hebben we elkaar diep in de ogen gekeken en gezegd 'nee, dit heeft geen zin'." Hij vindt het jammer, "maar ik denk dat dit een punt is en geen komma".

Pechtold constateerde dat ze de tijd hebben genomen, maar er niet uit zijn gekomen. "We hebben heel intensief, langer dan drie uur, over zaken gesproken. We gaan daar niet over in detail treden, maar we hebben moeten vaststellen dat dat niet kan leiden tot echte onderhandelingen", aldus de D66-leider.

Voltooid leven

Het besluit komt als een verrassing omdat hun fracties vanochtend toestemming hadden gegeven om te gaan praten.

De twee partijen liggen vooral bij medisch-ethische onderwerpen ver uit elkaar, zoals bij de discussie over 'voltooid leven', maar er waren meer obstakels. Zo verschillen de partijen ook op het gebied van legalisering van (soft)drugs vergaand van mening. En de ChristenUnie zet zich in voor inkomensvoordelen voor gezinnen en een gezinsbeleid, waar D66 juist gericht is op individuen.

PvdA-leider Asscher zegt dat de formatie in een impasse zit. "Dat komt onder andere doordat nog steeds niet duidelijk is of VVD, CDA, D66 en GroenLinks het serieus hebben geprobeerd", twittert hij. Hij vindt dat de vier moeten stoppen met verstoppertje spelen.

Hoe nu verder?

Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen was de combinatie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nog de enige optie. Alle andere mogelijkheden die er nog waren stuitten tot nu toe op blokkades waarbij de partijen er echt geharnast in zitten. "Ik zie daar niet een-twee-drie verandering in komen", zegt Fresen.

Hij denkt dat een minderheidskabinet nu een voor de hand liggende mogelijkheid is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl