Een locatie van het Zadkine
NOS NieuwsAangepast

Docenten Zadkine hielpen bij fraude met mbo-tentamens

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Sjoerd Bootsma

    RTV Rijnmond

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Sjoerd Bootsma

    RTV Rijnmond

Docenten van de opleiding logistiek van het ROC Zadkine in Rotterdam hebben actief meegewerkt aan fraude met tentamens. Ook is gesjoemeld met de aanwezigheidsregistratie van leerlingen. Twee docenten en een teamleider zijn geschorst. Tientallen tentamens zijn ongeldig verklaard. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale omroep Rijnmond en de NOS.

Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat docenten van de mbo-school hardnekkige spijbelaars thuis benaderden om toch tentamens af te leggen. Deze studenten van de twee jaar durende opleiding kregen van de docenten de vragen én de antwoorden van de toetsen.

Vorig jaar al

Luc Verburgh, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zadkine, erkent de misstanden. "Ik werd hier op 17 mei over geïnformeerd door twee docenten die aan de bel trokken. Ik ben me kapot geschrokken en heb direct maatregelen genomen", reageert Verburgh.

Rector Zadkine: dit is een doodzonde

Drie betrokkenen bij de fraude zijn direct geschorst, de Raad van Toezicht en de Onderwijsinspectie zijn ingelicht en een extern bureau is een onderzoek gestart. Minister Bussemaker noemt het een ernstige zaak die tot op de bodem moet worden uitgezocht. "Het is goed dat er is opgetreden. Laat dit een waarschuwing zijn."

Volgens bronnen die Rijnmond en de NOS hebben gesproken, waren er vorig jaar al signalen dat het mis was bij de opleiding logistiek. Verburgh zegt dat deze signalen hem niet hebben bereikt. Inmiddels is volgens hem wel duidelijk geworden dat de fraude al ruim een jaar aan de gang is.

Hoeveel passie je ook hebt om leerlingen te helpen, dit is een doodzonde.

Luc Verburgh, voorzitter Raad van Bestuur Zadkine

De voorlopige resultaten van het interne onderzoek wijzen uit dat er inderdaad tentamenfraude heeft plaatsgevonden, zegt Verburgh. "Daarom hebben we met terugwerkende kracht zo'n 60 tentamens ongeldig verklaard. In totaal gaat het om 41 leerlingen. Andere tentamens zijn voorlopig uitgesteld."

De betrokken docenten hebben volgens Verburgh verklaard dat ze handelden uit betrokkenheid met de leerlingen. Hij is geschokt. "Hoeveel passie je ook hebt om leerlingen te helpen, dit is een doodzonde", zegt hij. "Ze wilden er ook voor zorgen dat de statistieken van de school opgepoetst werden."

'Grote betrokkenheid bij de leerlingen en de school'

Volgens Verburgh is de onderwijsinstelling er financieel niet beter van geworden. De leerlingen hebben mogelijk wel financieel geprofiteerd van de fraude. Hoewel ze feitelijk geen onderwijs genoten, kregen ze wel studiefinanciering. Verschillende betrokkenen stellen dat leerlingen die spijbelden regelmatig als aanwezig werden aangevinkt.

Verburgh bevestigt dit. "De aanwezigheidsregistratie is het afgelopen jaar een aantal keer niet goed gegaan. Zo is er een geval dat een halve klas aanwezig was en toch de hele klas is aangemeld."

Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie is op de hoogte van de fraudezaak. "Zadkine heeft ons direct geïnformeerd toen dit bekend werd. De opleiding heeft niets toegedekt", zegt een woordvoerder. "Daarnaast heeft men zelf adequaat gehandeld door een aantal maatregelen te nemen. Desalniettemin nemen we het zeer serieus. We hebben dit nog niet eerder meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl