NOS NieuwsAangepast

Leefbaar Rotterdam wil breed onderzoek naar verzuimregistratie

 • Robert Bas

  Verslaggever

 • Sjoerd Bootsma

  RTV Rijnmond

 • Robert Bas

  Verslaggever

 • Sjoerd Bootsma

  RTV Rijnmond

Leefbaar Rotterdam-raadslid Ronald Buyt wil na de fraudezaak bij het Zadkine een breder onderzoek naar de verzuimregistratie bij mbo-scholen. Vorig jaar speelde er ook al een zaak waarbij verzuimlijsten niet op orde bleken. Dat betrof toen het Albeda College, ook in Rotterdam.

Buyt vindt de handelwijze van een aantal docenten van het ROC Zadkine die actief meewerkten aan fraude met tentamens en sjoemelden met de verzuimregistratie schokkend en schandalig. "Dit is pure fraude. Dit zet de bijl aan de wortel van het vertrouwen in het onderwijs."

De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de verzuimregistratie bij de betreffende afdeling van Zadkine. "Dit is zorgelijk. Je helpt als docent een leerling niet door hem aanwezig te vinken als hij er niet is", zegt De Jonge.

Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie wacht het onderzoek van de gemeente af, omdat het toezicht op verzuim een taak van de leerplichtambtenaar van de gemeente is. "We zullen pas stappen ondernemen als de uitkomsten van het Rotterdamse onderzoek daar reden toe geeft", zegt een woordvoerder.

Minister Bussemaker van Onderwijs liet vorig jaar, na de zaak bij het Albeda College, ook al een onderzoek doen. Onduidelijk bleef toen hoe vaak het niet op orde zijn van de verzuimlijsten voorkomt. Ze kondigde maatregelen aan om verzuim aan te pakken. Studenten van het Albeda schreven zich in voor de opleiding om zo studiefinanciering te ontvangen, terwijl ze geen onderwijs volgden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl