Leraar Dumoulin: klasgenootjes fietsten volgens Tom al te langzaam
Kleine Tom Dumoulin, achter in de klas. Meester Walther Feddema kan het zich nog heel goed herinneren. "Een rustige, bescheiden jongen die precies wist wat hij wilde. Ik herken hem nu heel goed van vroeger."
Feddema is nog steeds leraar van groep acht van basisschool OBS Binnenstad in Maastricht. Hij is trots dat hij zijn leerlingen nu over Dumoulin kan vertellen. "Ieder jaar gaan wij met de fiets op kamp, toen ook al. Ik kan me herinneren dat Tom dat niet zo leuk vond: het ging te langzaam voor hem."
Tijdens de wedstrijd gisteren zat Feddema op het puntje van zijn stoel. "Zoals ik hem nu zie is het precies de jongen van vroeger. Hij laat zich niet gek maken, trekt zijn eigen plan en zal niet in enthousiasme meegaan met een groep."
"Hij heeft zijn eigen visie op dingen. Als hij een plan heeft, lukt het hem om dat te verwezenlijken. Dat deed hij op school ook al zo."
De kleine Tom wist in groep acht nog niet precies wat hij wilde worden. "Ik kan me herinneren dat hij zei dat hij twijfelde. Hij vond arts wel leuk, maar hij was er toen al over aan het denken om te gaan fietsen."
Trots
In Maastricht worden inmiddels al de voorbereidingen getroffen voor de huldiging aanstaande woensdag. De wielerwinkel waar Dumoulin regelmatig binnenstapt, puilt uit van trots.
"Maastricht heeft er al niet zo veel moeite mee chauvinistisch te zijn, maar dit is echt fantastisch mooi", zegt een klant. "Hij heeft het wielrennen weer op de kaart gezet, iedereen is weer oprecht geïnteresseerd."
"Ik hoop dat veel jongens en meisjes nu de fiets gaan pakken", zegt de eigenaar van de winkel. "Dat we weer dezelfde gekte krijgen als toen Joop Zoetemelk in 1980 de Tour de France won. Iedereen moest toen plots een racefiets hebben."
Dat Dumoulin nu beroemd is zal hem volgens de winkelmedewerkers niet veranderen. "Tom zal hier gewoon blijven komen. Het is een heel vriendelijke, normale jongen. Dat is het mooie aan Tom."