Locoburgemeester Emmen dook drie weken onder na doodsbedreiging
Locoburgemeester Bouke Arends (PvdA) van Emmen en zijn vrouw hebben drie weken lang in Groot-Brittannië ondergedoken gezeten in verband met een doodsbedreiging. Die kreeg hij na de sluiting en sloop in januari van het clubhuis in Emmen van motorclub No Surrender.
De reden daarvoor was dat er structureel in drugs werd gehandeld. Ook was het er neergezet zonder dat er een bouwvergunning was afgegeven.
Telefoontje
Bijna twee maanden na de sluiting van het clubhuis kreeg hij op een ochtend een telefoontje van de politie, zegt hij in een interview met RTV Drenthe. Die vertelde dat er een bedreiging was binnengekomen. Later die dag zou de politie opnieuw contact opnemen.
's Avonds, na een bezoek aan FC Emmen-FC Eindhoven, kreeg Arends te horen dat de bedreiging zo ernstig was dat hij beter niet meer thuis kon slapen. De politie kon niet zeggen van wie de bedreiging kwam.
Hotel
Arends en zijn gezin maakten zich op voor een weekend bij Van der Valk in Emmen, maar in plaats daarvan werd hij naar een hotel ergens anders in Nederland gebracht.
Aan het eind van het weekend meldde zich de hoofdofficier van justitie in Noord-Nederland. Die vertelde dat de dreiging dermate serieus was dat Arends naar het buitenland moest vertrekken. "De dreiging was alleen op mij gericht, niet op mijn vrouw en kinderen", zei Arends tegen RTV Drenthe. "Ja, dan gaat er echt van alles door je heen."
Gepantserde auto
Arends en zijn vrouw vertrokken de maandag daarna in een gepantserde auto naar Groot-Brittannië. Waarheen precies wil hij niet kwijt. De kinderen verbleven elders in Emmen.
Hij is boos en gefrustreerd over wat hem is overkomen. "Dit is toch Nederland en niet een of andere bananenrepubliek?"
Hij pleit voor fors meer geld voor het opsporingsapparaat. "Terrorisme is een probleem, maar de ondermijning van de rechtsstaat is zo mogelijk een nog een groter probleem."
Weer thuis
Na drie weken Groot-Brittannië kregen Arends en zijn vrouw te horen dat er geen dreiging meer was en dat ze veilig naar huis konden terugkeren.
Arends zegt dat de gebeurtenissen een grote impact hebben gehad. Van de sluiting van het clubhuis heeft hij geen spijt. Hij zou het morgen precies zo doen. "Alleen zou ik dan na dreiging niet vertrekken. Het voelde als een vlucht en dat is frustrerend."
No Surrender
Er zijn berichten dat de bedreiging inderdaad uit de hoek van No Surrender kwam, maar dat wordt ten stelligste ontkend door de club.
"Wij doen alles volgens het boekje. Het is een hetze van het Openbaar Ministerie richting No Surrender. De bedreiging komt niet bij de motorclub vandaan, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken", aldus voorman Henk Kuipers.