ANP
NOS NieuwsAangepast

No Surrender-pand Emmen dicht vanwege drugshandel en geweld

Leden van motorclub No Surrender handelden in drugs en gebruikten geweld tegen andere leden in hun clubhuis in Emmen. Dat stelt de politie na uitgebreid onderzoek. Het pand werd vanochtend gesloten en wordt binnenkort gesloopt.

De politie heeft over een lange periode gesprekken afgeluisterd in het clubhuis van de motorclub. Uit het onderzoek is veel duidelijk geworden over de werkwijze en criminele activiteiten van No Surrender, zei het Openbaar Ministerie op een persconferentie.

Het clubhuis in Emmen was een ontmoetingsplek voor leden van motorclubs uit binnen- en buitenland. Zij bespraken er criminele activiteiten en gebruikten er drugs. Vanuit het pand handelde de motorclub ook in drugs met onder meer Duitsland en Denemarken.

Inval bij No Surrender in Emmen

Verder werden in het clubhuis leden van No Surrender mishandeld als zij de regels van de club overtraden. Van nieuwe leden werd verwacht dat zij duizenden euro's inlegden en contributie betaalden. Ook moesten zij verplicht op clubavonden verschijnen en zwijgen over de activiteiten van de club.

Tegen mensen die deze regels overtraden werd hard opgetreden. Zij werden mishandeld of moesten goederen afgeven. Leden die uit de pas liepen, kregen een boete of ze raakten hun rang in de club kwijt.

Ook leden die zonder toestemming in drugs handelden, werden aangepakt. Binnen de tak van No Surrender in Emmen was één persoon verantwoordelijk voor de handel in soft- en harddrugs. Deze man van 48 is vanochtend gearresteerd in zijn huis in Klazienaveen.

Bedreiging

Het OM ontdekte daarnaast dat No Surrender contributiegelden en andere bijdragen gebruikte voor de rechtsbijstand van leden die in aanraking kwamen met justitie. De motorclub had een eigen groep advocaten die de belangen van leden behartigde. No Surrender-mensen die vastzaten, kregen financiële steun.

De motorclub controleerde tegelijkertijd of de veroordeelde leden zich aan hun zwijgplicht hielden. Verder staken No Surrender-leden goederen in brand om sporen van misdrijven uit te wissen. De motorclub was ook van plan het clubhuis in brand te steken als dat zou worden gesloten, zegt het Openbaar Ministerie.

Op basis van deze informatie oordeelde de locoburgemeester van Emmen dat de motorclub een bedreiging vormde voor de openbare orde. Daarop werd besloten het pand per direct te sluiten. Voorman Henk Kuipers van No Surrender zegt op Facebook dat zijn club deze klap zal overleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl