Team AkzoNobel in actie tijdens een trainingsrace
NOS SportAangepast

Ocean Race moet korte, spannende, ultieme test worden

De Volvo Ocean Race gaat de komende tien jaar flink wat wijzigingen doorvoeren. Dat heeft Mark Turner, algemeen directeur van de Volvo Ocean Race, vandaag bekendgemaakt. De veranderingen hebben vooral effect op de boten, route en lengte van de race.

Het blijkt voor de organisatie steeds lastiger om maximaal acht boten bij elkaar te krijgen voor de wereldwijde zeilrace, die eens in de drie jaar wordt gehouden. Voor de komende editie, die in oktober van start gaat, hebben zich namelijk pas vijf boten aangemeld.

Multihull vs monohull

Reden dus voor de Volvo Ocean Race om kritisch vooruit te kijken. Na de komende editie zal er sowieso een nieuwe vloot komen en in de toekomst zal er met twee typen boten worden gevaren, een langgekoesterde wens van veel oceaanzeilers.

De vloot van de Volvo Ocean Race in 2014/2015

De multihull-boten (boten met meer dan één romp), waarvan een catamaran het bekendste voorbeeld is, zullen worden gebruikt tijdens de havenraces. Op de oceaan zullen de teams, net als nu al het geval is, blijven varen op de monohull-boten (boten met één romp).

"Door gebruik te maken van beide boten willen we ervoor zorgen dat alleen het beste allroundteam de race wint", vertelt Turner. "De zeilers worden op deze manier echt getest, het zal een stuk moeilijker worden. Dit is de ultieme test."

'Volvo Ocean Race wordt sneller, korter en spectaculairder'

Daarnaast wil de organisatie onderzoeken of het mogelijk is de route te wijzigen. Turner benadrukt dat de Volvo Ocean Race hoe dan ook een race om de wereld zal blijven en dat ook varen over de Zuidelijke Oceaan altijd onderdeel zal zijn van het evenement.

"Om de wereld reizen kun je op veel verschillende manieren", benadrukt Turner. "Het is maar net op welke manier je naar de wereld kijkt en het wijzigen van de route zou een mooie manier zijn om de race wat spannender te maken."

De route van de Volvo Ocean Race 2017-2018

Het wijzigen van de route zorgt ervoor dat de race minder lang duurt en vaker kan plaatsvinden dan eens in de drie jaar. Nu duurt de race gemiddeld acht tot negen maanden, wat dan wordt teruggebracht tot vier à vijf maanden, waardoor het voor sponsors interessanter blijft.

"Op die manier is er nooit een jaar waarin er helemaal niets gebeurt, zoals nu", aldus Turner. "We willen teams langer bij elkaar houden en niet elke drie jaar op zoek moeten naar nieuwe sponsors."

Gemengde teams blijven bestaan

Bij de komende editie zijn er al een aantal wijzigingen ingevoerd, die ook in de toekomst zullen gelden. De keuze om gemengde teams te laten meedoen, is de bekendste verandering.

"Ik hoor daar louter goede verhalen over", aldus Turner. "Zelfs zeilers die eerst sceptisch waren, zijn nu helemaal om. Het brengt een andere dynamiek in het team. Dat maakt het ook voor het publiek een spannender race om naar te kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl