Europese miljoenenboete voor Facebook om WhatsApp-overname
Facebook moet 110 miljoen euro boete betalen voor het verstrekken van misleidende informatie bij de overname van WhatsApp. Het techbedrijf beloofde ten tijde van de koop in 2014 de gebruikersgegevens van de twee diensten niet aan elkaar te koppelen, maar deed dat vorig jaar toch.
Volgens Brussel wist Facebook al in 2014 dat de mogelijkheid om gebruikersgegevens te koppelen bestond. Het is de eerste boete voor misleiding sinds het invoeren van nieuwe fusieregels in 2004.
Verkeerder geïnterpreteerd
Facebook zegt in een reactie de vragen van de Europese Commissie anders te hebben geïnterpreteerd dan de Commissie ze bedoelde. "We hebben altijd in goede trouw gehandeld en geprobeerd de juiste informatie te geven."
De Europese Commissie stuurde in december al zijn bezwaren tegen de handelwijze naar Facebook, waarna het bedrijf tijd kreeg om te reageren.
De Europese commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zegt op Twitter dat de commissie accurate informatie nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen. Brussel benadrukt dat de boete geen gevolgen heeft voor de overname zelf. Die werd al in 2014 goedgekeurd.
Voor Facebook is 110 miljoen euro niet veel. Het bedrijf had in 2016 een jaaromzet van 26 miljard dollar en een winst van 10 miljard. De boete is 0,42 procent van de jaaromzet en is daarmee een stuk lager dan de maximale boete van 1 procent. Die zou uitkomen op 260 miljoen dollar.
Datadelen
Het techbedrijf kondigde in augustus vorig jaar aan dat het gebruikersgegevens van WhatsApp ging koppelen aan die van Facebook. Het gaat onder meer om 06-nummers. Deze informatie wordt gebruikt voor advertenties en vriendschapssuggesties. Conversaties worden niet gedeeld, want daar heeft de chatdienst geen toegang toe.
Na kritiek van Europese privacywaakhonden stopte Facebook in november tijdelijk met het gebruiken van WhatsApp-data bij Europese gebruikers.
Tweede boete
Het is de tweede boete voor Facebook in een week tijd. Dinsdag gaf de Franse privacywaakhond het platform een boete van 150.000 euro. De waakhond vindt onder meer dat het techbedrijf gebruikers onvoldoende informatie geeft over hoe er wordt omgegaan met gebruikersgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens beraadt zich nog op sancties.
In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt er ondertussen gekeken naar de mogelijkheid om techbedrijven zoals Facebook een boete te geven als ze - in hun ogen - te langzaam ongewenste content verwijderen. Dan gaat het bijvoorbeeld om extremistische video's.