NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie: Facebook heeft ons misleid bij overname WhatsApp

De Europese Commissie beschuldigt Facebook ervan misleidende informatie te hebben gegeven bij de overname van chatdienst WhatsApp in 2014. Het Amerikaanse bedrijf zou toen hebben gezegd dat het niet mogelijk was om gebruikersgegevens van de twee diensten aan elkaar te koppelen. Dat is nu wel gebeurd.

Van de koppeling was niet direct sprake. Deze zomer maakten WhatsApp en Facebook bekend informatie te gaan uitwisselen. Het telefoonnummer van gebruikers zou altijd worden gedeeld, het gebruik van dit nummer en andere gegevens kon wel tijdelijk worden geblokkeerd. Op deze wijziging is veel kritiek gekomen.

"Bedrijven zijn verplicht om de commissie accurate informatie te geven tijdens fusies", zegt Margrethe Vestager, Eurocommissaris van Mededediging. "In dit geval concludeert de commissie dat Facebook ons onvolledige of misleidende informatie heeft gegeven tijdens ons onderzoek naar de overname van WhatsApp. We geven Facebook nu de gelegenheid om te reageren."

Aanklacht

De commissie heeft een zogenoemd Statement of Objections uitgestuurd, in feite een aanklacht. Daarin stelt Brussel dat de mogelijkheid om gegevens uit te wisselen al in 2014 bestond. Daarom vermoedt de Europese Commissie dat Facebook bewust informatie heeft achtergehouden of onzorgvuldig is geweest.

Facebook ontkent de beschuldigingen. "We hebben steeds accurate informatie over onze technische mogelijkheden en plannen gegeven, bijvoorbeeld in ingediende stukken over de overname van WhatsApp."

Brussel is niet de enige die kritiek heeft op de samensmelting van Facebook en WhatsApp. De Europese privacywaakhonden hebben de afgelopen maanden hun zorgen geuit over het datadelen van WhatsApp met Facebook. Dat heeft ertoe geleid dat het gebruiken van gegevens in Europa door Facebook tijdelijk is uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl