NOS
NOS NieuwsAangepast

Privacy-waakhonden waarschuwen WhatsApp

WhatsApp moet stoppen met het doorsturen van privé-gegevens van zijn gebruikers naar Facebook. Dat wil een Europese werkgroep van privacywaakhonden, waar ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens bij hoort.

De werkgroep maakt zich zorgen over een verandering in de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp. Daardoor kan WhatsApp data uitwisselen met moederbedrijf Facebook. Het gaat om het telefoonnummer van de gebruiker en om informatie waaruit blijkt wanneer de app voor het laatst is gebruikt.

Onzekerheid

Facebook wil die informatie gebruiken om gerichter advertenties te tonen, maar volgens de privacywaakhonden is de uitwisseling mogelijk in strijd met Europese regels. Het uitwisselen van gegevens met Facebook stond niet in de oorspronkelijke gebruikersvoorwaarden toen WhatsApp nog een zelfstandig bedrijf was. De berichtendienst werd in 2014 overgenomen door Facebook, voor bijna 20 miljard dollar.

Volgens de privacywerkgroep hebben de recente wijzigingen gevolgen voor gebruikers in alle EU-lidstaten en hebben ze grote onzekerheid veroorzaakt bij gebruikers. De groep wil dat WhatsApp nu eerst vertelt wat er precies met de data gebeurt. Moederbedrijf Facebook zegt dat de uitwisseling niet in strijd is met Europese wetgeving.

Zelf bepalen

Overigens kunnen gebruikers nu zelf bepalen of hun WhatsApp-account informatie deelt met Facebook. Daarvoor kan de instelling op de telefoon worden gewijzigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl