Segers snapt bezwaren tegen kabinet met krappe meerderheid
ChristenUnie-leider Segers snapt de bezwaren van Pechtold (D66) tegen een kabinet met een krappe meerderheid in de Tweede Kamer. Een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft 76 van de 150 Kamerzetels.
Pechtold zei vanmorgen nog eens dat er een stabiel kabinet moet komen, met ruime steun in Tweede en Eerste Kamer. Segers noemt dat "heel legitieme bezwaren". "Zo makkelijk is het niet."
Alle ogen zijn op Segers gericht, nu de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn mislukt. Hij wil nog niet zeggen of hij de plaats van Klaver (GroenLinks) wil innemen aan de formatietafel.
De ChristenUnie is altijd bereid om te praten als er een uitnodiging komt, zegt hij. Maar zo ver is het volgens hem nog niet. Daar zitten nog heel veel stappen voor: er moet onder meer een verslag van informateur Schippers komen.
Segers wil bijvoorbeeld eerst weten of er een definitief einde is gekomen aan de besprekingen tussen de vier en of er een lijmpoging mogelijk is. Ook moet helder zijn waarop het is misgelopen.
Zeer voorbarig
PvdA-leider Asscher noemt het "zeer voorbarig" om het te hebben over de rol die zijn partij in de formatie zou kunnen spelen. Ook hij wil eerst weten wat er is misgegaan. "Hebben we twee maanden we naar een toneelstukje zitten kijken?"
De PvdA zou een kabinet met VVD, CDA en D66 aan een iets ruimere meerderheid (80 zetels) in de Tweede Kamer helpen dan een andere optie die nu op tafel ligt: de ChristenUnie (76 zetels).
Maar de partij van Asscher verloor 29 zetels bij de verkiezingen en wil zich eerst herstellen.
Brug te ver
SP-leider Roemer vindt dat er nu naar een centrum-links kabinet gekeken moet worden. Dat zou een kabinet moeten worden zonder de VVD, want met die partij regeren vindt hij nog steeds "een brug te ver".
In de eerste verkenningsronde na de verkiezingen zei Roemer al tegen verkenner Schippers dat een centrum-links kabinet zijn voorkeur heeft. Zo'n kabinet zou uit zes partijen moeten bestaan: SP, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Ook de Partij voor de Dieren zou een rol kunnen spelen
Hij zegt dat deze optie nog helemaal niet in beeld is geweest en dat hij na het mislukken van de onderhandelingen een rol voor zichzelf ziet weggelegd.
Hand overspeeld
GroenLinks-leider Klaver wil nog niet reageren op de optie die Roemer voorstelt. Hij wil eerst even nadenken over hoe het verder moet.
Op de vraag of hij zijn hand heeft overspeeld, zoals De Telegraaf schrijft, zegt hij dat het aan anderen is om daar een oordeel over te vellen. "We hebben ingezet op onze idealen. Sommige zaken zijn voor ons niet onderhandelbaar."
Het komt erop neer dat alle partijen herhalen wat zij in de verkenningsronde pal na de verkiezingen van 15 maart hebben gezegd over hun voorkeur. VVD-leider Rutte zei vanmorgen nogmaals dat hij geen kabinet met de PVV wil.
PVV-leider Wilders zei die opmerking schokkend te vinden. Hij wees erop dat zijn partij in tegenstelling tot GroenLinks wel strengere migratieregels wil en bovendien de tweede partij van Nederland is.