Rolkoffers, kots en peuken: vaker discussie over Airbnb in Amsterdam
Binnen verenigingen van eigenaren (vve's) van appartementen in Amsterdam is vaak discussie over het wel of niet toestaan van Airbnb-verhuur. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs professionele vve-beheerders.
Volgens onderzoekers van Colliers International en Hotelschool The Hague is het aantal Airbnb-overnachtingen in de hoofdstad vorig jaar meer dan verdubbeld.
Het komt regelmatig voor dat een of een paar huiseigenaren binnen een complex zijn appartement via Airbnb verhuurt, terwijl anderen daar overlast van ondervinden en willen dat er een eind aan komt.
We hebben twee keer een rechtszaak gevoerd en gewonnen.
"Rolkoffers die lawaai maken, groepen jongeren, kots en peuken in de gangen, het is vaak een grote ellende", zegt Linda Velzel van Velzel VVE Diensten in de Amsterdamse Jordaan. Haar bedrijf heeft zo'n 500 vve's in beheer en bij zo'n 400 daarvan is er discussie over Airbnb of heeft die discussie gespeeld.
Tegenstanders van Airbnb hebben vaak het recht aan hun kant staan, omdat in veel zogeheten splitsingsaktes staat dat verhuur zoals via Airbnb niet mag. "We hebben twee keer een rechtszaak gevoerd en gewonnen", zegt Velzel. "En we dreigen ook regelmatig met juridische stappen. En dat werkt, vaak stoppen Airbnb-verhuurders er dan mee."
Er zijn bij Velzel VVE Diensten ook complexen waar bewoners het elkaar wel gunnen om wat bij te verdienen via Airbnb. "Dan is men onderling iets minder streng. Vaak gaat het dan om bewoners die het alleen zo nu en dan doen, als ze zelf op vakantie zijn. Dat levert vaak ook minder overlast op."
"Ik bepaal zelf wel of ik dit doe"
Ook bij de circa 500 Amsterdamse appartementencomplexen die Pro VVE Beheer onder zijn hoede heeft, is Airbnb een veelbesproken onderwerp op vergaderingen. "Soms wordt het door een woningeigenaar die wil gaan Airbnb'en braaf aangedragen als agendapunt", zegt René Brinkhuijsen van Pro VVE Beheer. "En dan krijg je er discussie over."
"Maar je ziet ook dat mensen het gewoon doen, enerzijds omdat ze niet weten dat het vaak niet mag, anderzijds omdat ze denken: ja joh, het is mijn appartement, ik bepaal zelf wel of ik dit doe. Hoe het ook zij, altijd geldt dat de woningeigenaar en de vve eerst moeten bekijken of Airbnb-verhuur toegestaan is vanuit de akte en het reglement van splitsing. Pas dan kan verder worden nagedacht over vervolgstappen."
Elkaar inlichten
"Het was de afgelopen anderhalf jaar regelmatig een vergaderpunt: wat doen we met Airbnb?", zegt Robin Akkermans van VVE NL, dat zo'n 400 complexen in Amsterdam beheert. "Vaak gaat het dan over overlast. Maar meestal komt men er onderling wel uit. Officieel mag het vaak niet, dat heeft jurisprudentie aangetoond. Maar informeel spreken bewoners vaak af elkaar in te lichten als ze gaan Airbnb'en."