NOS NieuwsAangepast

Alitalia wil uitstel van betaling aanvragen na wegstemmen reddingsplan

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia zegt uitstel van betaling aan te willen vragen. De stap komt nadat werknemers een reddingsplan, dat een faillissement had moeten voorkomen, hadden weggestemd. Daarmee is de toekomst van Alitalia voor de zoveelste keer ongewis.

Alitalia lijdt al jaren verlies en is al meerdere keren door de Italiaanse overheid en investeerders gered van de ondergang. Het bedrijf maakt naar verluidt dagelijks een verlies van zo'n 2 miljoen euro en zit waarschijnlijk binnen een aantal weken zonder geld.

Door het reddingsplan zou Alitalia zo'n 900 miljoen euro ontvangen. Het bedrijf zegt dat "nu het onmogelijk is gebleken om Alitalia te herkapitaliseren, we beginnen met de procedures die de wet ons voorschrijft". Dat betekent dat Alitalia uitstel van betaling gaat aanvragen.

Lonen omlaag, banen weg

Eerder deze maand bereikten de vakbonden en het bedrijf nog een akkoord over een reddingsplan. Er zouden zo'n 1000 van de 12.500 banen geschrapt worden en de lonen zouden met gemiddeld 8 procent omlaag gaan. Maar de werknemers gingen dus niet akkoord. En nu is het de vraag wat er dan moet gebeuren.

De werknemers hopen dat de overheid opnieuw in actie komt om het voormalige staatsbedrijf overeind te houden. De Italiaanse premier Gentiloni heeft afgelopen nacht al crisisoverleg gehad met ministers.

Donderdag is er een aandeelhoudersvergadering waar over de volgende stap wordt beslist. Het bedrijf zegt voorlopig gewoon te blijven vliegen. De meest waarschijnlijke uitkomst is dat de overheid een commissaris aanstelt die gaat bekijken of Alitalia nog gereorganiseerd kan worden, deels of in zijn geheel verkocht kan worden of dat het einde verhaal is.

Etihad

In 2015 nam Etihad Airways uit de Verenigde Arabische Emiraten een belang van 49 procent in Alitalia. Met een investering van zo'n half miljard euro hoopte de vermogende maatschappij uit de Golfstaat Alitalia weer winstgevend te maken. Maar dat is niet gelukt.

Een groep investeerders, waaronder grote Italiaanse banken, hebben de overige 51 procent van Alitalia in handen. De leider van een vakbond roept de investeerders op om opnieuw in overleg te gaan over een nieuw reddingsplan. "Het land heeft Alitalia nodig en 12.500 mensen mogen hun baan niet verliezen", aldus Claudio Tarlazzi van de bond UILTrasporti.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl