De compleet groen aangeklede hangar waar de deal werd gepresenteerd
NOS Nieuws

Alitalia trekt champagneflessen open voor deal met Etihad

In een compleet groen aangeklede vliegtuighangar presenteerde Alitalia vandaag de deal met Etihad, het bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten dat 49 procent van de aandelen van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij overneemt. "Champagne, wijn, bier, hapjes: Alitalia trekt een lange neus naar Air France-KLM", zegt Italië-correspondent Rop Zoutberg.

Etihad pompt een half miljard euro in het uitgemergelde Alitalia, dat groen als bedrijfskleur heeft. Met het geld moet van Italië een belangrijk vliegknooppunt worden gemaakt. "Niet alleen tussen Milaan, Rome en de oliestaten, maar van daaruit ook richting Australië en Azië", zegt Zoutberg. "Dat gaat allemaal ten koste van KLM. KLM ziet in het zuiden van Europa een monster ontstaan dat hun positie enorm verzwakt."

KLM en Air France vormen een alliantie met Alitalia. Die overeenkomst loopt begin 2017 af. "En er lijkt vanuit Etihad geen interesse te zijn in een verlenging. KLM is van een partner een concurrent geworden."

Overstappen

De luchtvaartmaatschappijen uit de golfstaten, waaronder Etihad, worden ondersteund door de overheid, wat in Europa wordt gezien als oneerlijke concurrentie. Staatssecretaris Mansveld heeft daarom besloten dat de maatschappijen geen nieuwe landingsrechten meer krijgen.

Als meer vliegtuigpassagiers besluiten over te stappen in bijvoorbeeld Dubai of Abu Dhabi, is dat bedreigend voor Schiphol. Het Nederlandse vliegveld is voor een groot deel afhankelijk van overstappers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl