'EU-agentschap kan heel veel banen opleveren'
Als Nederland het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) binnenhaalt, levert dat honderden banen op. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren. Niet alleen bij het agentschap zelf, ook de horeca zal profiteren en er zullen meer medicijnbedrijven naar Nederland komen.
"Het zal als een magneet kunnen werken voor de medische industrie", zegt Ollongren. "Dan krijg je ook wetenschappers die bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en bedrijven die de medicijnen willen vermarkten. Dus het creëert een boel werkgelegenheid voor mensen uit Nederland."
Europese integratie
Het kabinet maakte stelde zich vandaag in een brief aan Brussel kandidaat om het Geneesmiddelenagentschap over te nemen van Groot-Brittannië. Daar moet het weg, omdat Groot-Brittannië volgens planning over een kleine twee jaar geen EU-lid meer is.
Het EMA bepaalt of medicijnen worden toegelaten tot de Europese markt. Dat gebeurt op basis van onderzoek in alle lidstaten. "Het is een fantastisch voorbeeld van Europese integratie", zegt Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. "Voordat het bestond moest ieder medicijn in alle landen opnieuw worden gekeurd. Nu gebeurt dat veel sneller en effectiever in één organisatie."
Schellens is er groot voorstander van om het EMA naar Nederland te halen. "Het maakt het overleg voor de farmaceutische bedrijven in Nederland veel makkelijker. Twintig jaar geleden hebben we ook al geprobeerd om het te krijgen, maar dat mislukte toen. Ik hoop dat we bij deze herkansing alsnog de beste papieren hebben."
Het is nog maar de vraag of het Nederland ook gaat lukken. Er zijn nogal wat andere Europese landen die het EMA willen hebben. Van Malta tot Ierland en van Spanje tot Zweden hebben landen hun interesse laten blijken.
'Moge de beste winnen (wij)'
Ook België wil het EMA graag hebben. Het land heeft al veel Europese instellingen en dat is juist een voordeel, zegt de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois. "We zijn het hart van Europa. Ze zitten hier dicht bij de Europese Commissie, dicht bij het Europees Parlement. Moge de beste winnen en ik denk dat wij de beste zijn."
En zo is de strijd om de Britse EU-erfenis al begonnen ver voordat de Britten daadwerkelijk uit de Europese Unie zijn.