Eiersector loopt flink wat geld mis met Pasen door vogelgriep
Met Pasen lopen zeker 200 kippenboeren zo'n 200.000 euro mis door de ophokplicht. Zij moeten namelijk hun vrije-uitloopeieren verkopen als scharreleieren. "Dat scheelt zo'n 3 cent per ei", zegt Hubert Andela, voorzitter van de vereniging voor eierhandelaren en eiproductfabrikanten Anevei.
Door de vogelgriep moeten vrije-uitloopkippen sinds november binnen blijven. Daardoor mogen die eieren sinds begin februari niet meer verkocht worden als vrije-uitloopeieren, maar als scharreleieren. En die leveren minder geld op.
Tijdens de paasdagen worden in Nederland naar schatting 35 miljoen extra eieren gegeten. "Dat komt neer op ongeveer twee eieren per persoon extra", zegt Andela. Een flinke piek voor de eiersector. Jaarlijks eten Nederlanders bijna 200 eieren per persoon. Ongeveer een kwart daarvan krijgen we binnen via eiproducten als mayonaise.
Gelukkig is de eierprijs met Pasen altijd wat hoger. Want deze situatie is niet lang meer vol te houden.
Eerder deze week riep de eiersector demissionair staatssecretaris Martijn van Dam op voor Pasen een einde te maken aan de ophokplicht voor kippen. Bedrijven zeggen dat de schade voor pluimveehouders nu al meer dan 10 miljoen euro is en steeds verder oploopt.
Maar Van Dam weigert vooralsnog een streep te zetten door de ophokplicht. Wel worden de maatregelen voor de vogelgriep versoepeld. Bezoekers van dierentuinen en kinderboerderijen mogen weer bij de kippen komen. En pluimvee dat vervoerd wordt naar slachthuizen, hoeft niet meer onderzocht te worden.
De staatssecretaris maakt de afweging met behulp van advies van de Deskundigengroep Dierziekten. De deskundigengroep komt elke twee weken bij elkaar voor een risico-inschatting van de vogelgriep. Omdat de deskunigen deze week inschatten dat het risico op besmetting via wilde watervogels nog te groot is, heeft het ministerie besloten de ophokplicht te verlengen.
500 euro schade per dag
Bertus van de Heg uit Lunteren heeft 37.000 vrije-uitloopkippen. Hij schat de schade per dag op ongeveer 500 euro. "Vorig jaar hebben we juist een half miljoen euro geïnvesteerd in de ombouw van het bedrijf. We gingen toen over van scharrel- naar vrije-uitloopkippen. De kippen liepen amper een maand buiten en toen kwam de vogelgriep."
Hij hoopt - net als vele andere pluimveehouders in de sector - dat snel wordt besloten dat de kippen weer naar buiten mogen. "Gelukkig is de eierprijs met Pasen altijd wat hoger. Want deze situatie is niet lang meer vol te houden."
Ongeveer 50 kippenboeren eisen een schadevergoeding van de Staat. Maandag was er een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) is van mening dat compensatie niet nodig is, want de geleden schade valt - volgens EZ - onder het bedrijfsrisico. De rechter doet 24 april uitspraak.