Sinds de verkiezingen hebben de nieuwe partijen Denk en Forum voor Democratie een plekje in de kamer. Maar waar winnaars zijn, heb je ook verliezers. Voor één zetel waren op 15 maart 70.106 stemmen nodig; dat aantal haalden vijftien partijen niet.
Morgen zijn we precies een maand verder. Wat doen de lijsttrekkers die de Kamer niet haalden nu?
Een advocaat, hovenier, student, schrijver en ondernemers. Veel voormalig lijsttrekkers hebben al een (nieuwe) dagelijkse bezigheid. Anderen krijgen, omdat ze eerder al in de Kamer zaten, wachtgeld. Een overzicht:
Hero Brinkman van de Ondernemerspartij is in conflict geraakt met zijn oude werkgever, de politie. Daar zit hij in een ontslagprocedure. Volgens de politie heeft hij vertrouwelijke informatie gelekt. De OndernemersPartij wil nu meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Met VNL wilde Jan Roos klassiek-liberale thema's als vrijheid, welvaart en veiligheid weer bovenaan de agenda zetten. Nu schrijf hij wekelijks een column voor de Dagelijkse Standaard. Jacques Monasch wilde met zijn partij Nieuwe Wegen onder andere de integratie- en immigratieproblemen aankaarten. Hij heeft als voormalig Kamerlid van de PvdA recht op wachtgeld. Hij wil nu graag gaan ondernemen; dat deed hij ook voordat hij in de Kamer kwam.
Dat Ad Vlems lijsttrekker van De Burger Beweging werd, was voor hem ook een verrassing. Hij had geen politieke ambities, maar kwam bovenaan de lijst omdat zijn voornaam met een A begint. De partij wilde onder andere meer aandacht voor duurzaamheid. Nu is Vlems vooral druk met de bouw en promotie van ecodorpen.
Norbert Klein was eerder de fractievoorzitter van 50Plus. Met de Vrijzinnige Partij wilde hij het basisinkomen op de kaart zetten. Hij denkt nog na over de toekomst en heeft als oud-Kamerlid recht op wachtgeld. Of de partij verdergaat, ligt volgens Klein aan de leden. Jan Dijkgraaf belooft op zijn blog nooit meer op een kandidatenlijst te verschijnen. Dijkgraaf wilde als levende stemkast de Kamer in en zo doorgeven wat de leden van GeenPeil online stemden. Nu gaat hij aan de slag als zzp'er en is hij weer gaan schrijven.
De Piratenpartij wil al sinds 2010 de Tweede Kamer in om zo (digitale) burgerrechten onder de aandacht te brengen. Dat lukte ook deze verkiezingen niet. Ancilla van de Leest is gestopt als lijsttrekker, maar blijft passief lid van de partij. Ze geeft advies over privacy en wil zich richten op spreek- en schrijfopdrachten.
Sylvana Simons overweegt deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, zegt ze tegen het NRC. Haar partij Artikel 1 wil racisme en sociale ongelijkheid bestrijden. Op dit moment is Simons bij twee rechtszaken betrokken. Die gaan over haar plotselinge vertrek bij Denk en bedreigingen aan haar adres op social media. Met werk in de tv-wereld hoopt ze weer geld te verdienen.
Met de partij Niet Stemmers wilde Peter Plasman de mensen die 'er niet meer in geloven' vertegenwoordigen. Naast zijn lijsttrekkerschap is Plasman actief als strafrechtadvocaat. Dat zou hij ook blijven doen als hij Kamerlid was geworden. De partij wilde immers nergens op stemmen.
Robert Valentine werkt voor de gemeente Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de bereikbaarheid binnen de stad en blijft actief bij de Libertarische Partij. Daar gaan ze zich nu concentreren op de gemeenteraadsverkiezingen. Jan Heijman blijft politicus; hij is actief binnen de Provinciale Staten in Noord-Brabant. Hij wilde met Lokaal in de Kamer de politiek dichter bij de burgers brengen, maar kijkt gezien de uitslag bescheiden naar de toekomst.
Florens van der Spek van Jezus Leeft gaat verder met zijn hoveniersbedrijfje en het werk op de boerderij. Hij noemt de afgelopen verkiezingen 'geweldig' en is blij dat ze mensen voor Jezus hebben kunnen laten kiezen. De komende periode gaat hij zich concentreren op de gemeenteraadsverkiezingen.
StemNL liet kiezers zelf aangeven wat zij belangrijk vinden in een verkiezingsprogramma. Lijsttrekker Mario van den Eijnde is actief met zijn eigen bedrijf dat managementsystemen bouwt. Hij denkt na of de partij verder wil in de politiek, of dat de beweging op andere manieren actief blijft.
MenS en Spirit/Basisinkomen Partij/Beweging voor Vrede en Recht deden samen een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer. De partij deed enkel mee in de kieskringen Arnhem en Utrecht. Over lijsttrekker Tara-Joëlle Fonk is weinig informatie beschikbaar. Volgens het kantoor van MenS en Spirit is ze aan het studeren en niet bereikbaar.
Burhan Gökalp veroorzaakte tijdens de campagne de nodige ophef door homoseksualiteit een besmettelijke ziekte te noemen. Er werd aangifte tegen hem gedaan. Hij zegt desondanks niet op te geven en blijft actief bij de Vrije Democratische Partij. Hij gaat zich nu richten op de gemeenteraadsverkiezingen.