Bradley Wiggins en Mark Cavendish werden in 2016 wereldkampioen op de madison.
NOS WielrennenAangepast

Van de weg naar de baan: wie is de Nederlandse Wiggins?

De teleurstelling was groot bij Peter Schep, bondscoach van de Nederlandse achtervolgingsploegen. Dion Beukeboom, Roy Eefting, Roy Pieters en Jan-Willem van Schip werden bij de WK in Hongkong uitgeschakeld in de kwalificaties.

Natuurlijk, er waren verzachtende omstandigheden. Zoals het feit dat de mannenachtervolging als enige alleen in de baan verscheen om een tijd neer te zetten.

"Als je kijkt naar het niveau van bijvoorbeeld Australië, dan schrik je wel", zegt Schep na de race. "Het gat wordt eigenlijk alleen maar groter."

Bondscoach Schep wil meer wegrenners op de baan

Net als René Wolff, de bondscoach bij de sprinters die zijn contract niet verlengde uit onvrede over de plannen van de bond, luidt Schep de noodklok.

"Er moet in Nederland iets veranderen. Je zou er een structureel plan tegenaan moeten gooien, maar daar hebben wij gewoon de ruimte niet voor. Bij andere landen zijn mensen met een paar man met een onderdeel bezig. Wij doen alle disciplines met een coach, dat gaat gewoon niet."

Van Baarle zou ideaal zijn

En dus kijkt Schep naar de weg om zijn selectie te versterken. Ga maar na: Bradley Wiggins, Fernando Gaviria, Elia Viviani, Mark Cavendish en in iets minder mate Theo Bos. Gerenommeerde wegwielrenners die op de baan olympisch kampioen werden.

Van Niki Terpstra is bekend dat hij zijn vormpeil in de winter onderhoudt door zesdaagsen te rijden. En hij is niet de enige. Ook Roompot-renners Pim Ligthart, Raymond Kreder en Jens Mouris voelen zich thuis op de baan.

En wat te denken van Dylan van Baarle, een van de revelaties van het klassieke voorjaar én zoon van een gerenommeerd baanwielrenner? "Van Baarle is natuurlijk het voorbeeld van een jongen die je graag zou willen hebben", vindt Schep.

Dylan van Baarle (rechts) werd met Yoeri Havik in 2014 Nederlands kampioen in de koppelkoers.

Maar de bondscoach wil de realiteit niet uit het oog verliezen. "De allerbeste profs hebben natuurlijk ook andere belangen: die worden goed betaald door hun sponsors en hun ploeg. Die krijgen ook niet alle ruimte. Maar daaronder zijn er nog genoeg die potentieel hebben en ons zouden kunnen versterken."

Is Schep al aan het lobbyen? Met een vrolijke twinkeling in zijn ogen: "Jazeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl