Voor de mannenachtervolgingsploeg zitten de WK baanwielrennen er al op. 

Bij de kwalificatie reden Dion Beukeboom, Roy Eefting, Roy Pieters en Jan-Willem van Schip in Hongkong naar de elfde tijd (4.03,273), terwijl een plaats bij de beste acht nodig was om voor de medailles te mogen rijden. 

WK baan: achtervolgingsploeg komt tekort

Het Nederlandse viertal kwam 2,793 tekort voor een plaats in de eerste ronde.

Vorig jaar werd de Nederlandse baanploeg in Londen nog achtste bij de WK, bij de Europese kampioenschappen eindigde het viertal op de vierde plaats.

Schep: oneerlijke strijd

Peter Schep, bondscoach van de achtervolgers, was dan ook teleurgesteld. En ook boos. "Wij moeten als enigen alleen in de baan rijden, dat is gewoon oneerlijk."

Tijdens wereldbekerwedstrijden moeten de achtervolgingsploegen in de kwalificaties altijd alleen een tijd neerzetten, maar voor dit WK heeft de UCI besloten om twee ploegen tegelijk de baan in te sturen. 

Maar omdat er geen even aantal landen deelnam, moest een land alleen rijden. En dat werd Nederland.

Bondscoach Schep: als enigen alleen in de baan, dat is gewoon oneerlijk

Australië snel, Canada onderuit

Titelverdediger Australië reed de snelste tijd op de baan van Hongkong (3.50,577): slechts 0,312 langzamer dan het wereldrecord van olympisch kampioen Groot-Brittannië. De Britten werden vijfde en strijden hooguit nog om het brons.

De Canadese mannen gingen op een opmerkelijke manier onderuit en werden gediskwalificeerd, omdat ze een aflossing deden vlak voordat ze werden ingehaald door Nieuw-Zeeland. Dat mag niet.

Toen de Nieuw-Zeelandse ploeg de Canadezen daarna voorbij reed werd de eerste Canadese renner geraakt door de laatste Nieuw-Zeelander. Vervolgens belandden de Canadezen een voor een als dominostenen op de baan.

WK baan: Canadese achtervolgingsploeg als dominostenen onderuit

Scratch en teamsprint

De WK baanwielrennen gaan woensdagmiddag om 13.00 uur verder. Dan gaat Kirsten Wild op jacht naar haar eerste gouden medaille op de scratch. Ook op de teamsprint worden de medailles vanmiddag verdeeld.

STER reclame