De ministers Lavrov (links) en Tillerson in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Tillerson in Moskou: relatie op dieptepunt

Een dag van Amerikaans-Russische besprekingen in Moskou heeft de twee landen geen stap nader tot elkaar gebracht. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson constateerde op een persconferentie na afloop dat de verstandhouding op een dieptepunt zit door een gebrek aan vertrouwen.

Vooral de kwestie-Syrië blijft een splijtzwam. Vanochtend zei de Russische minister Lavrov in het bijzijn van Tillerson al dat de VS moet afzien van nieuwe aanvallen op Syrische legerdoelen. De aanval met kruisraketten van afgelopen vrijdag op een militair vliegveld bij Homs noemde hij onwettig.

Dat herhaalde Lavrov op de persconferentie na urenlang overleg, eerst tussen Tillerson en Lavrov en daarna tegen de verwachting in ook ongeveer twee uur tussen Tillerson en president Poetin.

Onderzoek

Lavrov zei dat Rusland voorstander is van een internationaal onderzoek onder leiding van de VN naar "de gebeurtenissen" op 4 april in de provincie Idlib. Vanmiddag kondigde zijn staatssecretaris aan dat Rusland een resolutie in de Veiligheidsraad over die kwestie zou treffen met een veto, omdat daarin nadrukkelijk sprake is van een aanval met chemische wapens.

De Amerikanen zijn ervan overtuigd dat het Syrische regime in Idlib een gifgasaanval heeft uitgevoerd. De Russen spreken dat met klem tegen en zeggen dat Assad helemaal geen chemische wapens meer heeft, en dat vermoedelijk een opslagplaats met gifgas van opstandelingen is gebombardeerd.

De landen zijn het ook oneens over de toekomst van Syrië. Rusland blijft een bondgenoot van president Assad, maar de Amerikanen zeggen dat de rol van Assad is uitgespeeld. "Dat hij aan de macht blijft, is niet te verdedigen." Tillerson sloot niet uit dat er na de oorlog een internationaal tribunaal komt en dat Assad zich moet verantwoorden voor oorlogsmisdaden tegen zijn eigen volk.

Informatie uitwisselen

Toch zeiden Lavrov en Tillerson dat ze samen willen blijven werken aan vrede in Syrië. Ook hebben ze afgesproken dat ze weer informatie gaan uitwisselen over militaire acties in Syrië, om incidenten of misverstanden te voorkomen. Poetin had die uitwisseling opgeschort uit woede over de Amerikaanse raketbeschieting van afgelopen week.

Verder kwamen op de gezamenlijke persconferentie vooral verschillen van inzicht naar voren, zoals over de toestand in het oosten van Oekraïne en over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Ook pleitte Tillerson voor meer Russische druk op Noord-Korea om een eind te maken aan het kernwapenprogramma van dat land.

Kleinere kwesties

Een concrete afspraak is in elk geval dat er een Amerikaans-Russische werkgroep komt voor het oplossen van de "wat kleinere kwesties". Over de grote conflicten zoals Syrië en Oekraïne hopen de hoofdrolspelers zelf contact te blijven houden. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl