Dijsselbloem wilde niet beledigen met drank-en-vrouwen-opmerking
Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem vindt het spijtig dat hij mensen heeft beledigd met zijn opmerking over drank en vrouwen in een interview met een Duitse krant. In een brief aan het Europees Parlement schrijft hij dat voortaan nog voorzichtiger zal zijn in zijn woordkeuze.
Dijsselbloem kreeg veel kritiek op zijn opmerking dat wie aanspraak maakt op solidariteit van Europa, ook plichten heeft. "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om vervolgens u om bijstand te vragen."
Hij schrijft nu dat deze uitspraak in de dagen na de publicatie werd gekoppeld aan de situatie in het zuiden van Europa ten tijde van de economische crisis. Hij vindt dat een ongelukkige koppeling en zegt dat hij zijn woorden nooit zo heeft bedoeld.
De Nederlandse minister van Financiën gaat er zelf van uit dat de kritiek geen invloed heeft op zijn positie als Eurogroepvoorzitter. Hij zegt dat het besluit of hij tot 1 januari kan aanblijven, door de ministers van Financiën van de Eurogroep zelf wordt genomen en dat hij bij hen nog altijd "zeer, zeer veel steun" heeft.
Dijsselbloem kreeg gisteren opnieuw kritiek. Het Europarlement veroordeelde hem unaniem omdat hij vandaag niet naar Brussel kan komen voor overleg over de situatie in Griekenland. Hij begrijpt de boosheid daarover niet.
Dijsselbloem zei vanmorgen dat hij van tevoren keurig per brief had laten weten dat hij vandaag niet kan, omdat hij sinds kort behalve minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter ook PvdA-Kamerlid is. Die nieuwe baan brengt met zich mee dat hij op dinsdag andere verplichtingen heeft.
Hij zei dat het debat in het Europarlement alsnog door kan gaan. "We moeten gewoon een nieuwe datum vinden." De Eurogroep heeft een adviserende rol ten aanzien van het Europees Parlement en de relatie met dat parlement is dan ook belangrijk, zegt hij. "Ik ga daar uit beleefdheid en respect regelmatig naartoe."