Voorzitter van de eurogroep en tevens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem
NOS Nieuws

EU-parlement bekritiseert Dijsselbloem

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft zware kritiek gekregen van het Europees Parlement. De leden hebben zijn besluit om niet te komen praten over de situatie in Griekenland unaniem veroordeeld.

Dijsselbloem meldde zich vorige week af voor de vergadering van morgen, waarin op de agenda een evaluatie van de hervormingen in Griekenland staat. Dijsselbloem zei dat hij niet beschikbaar is en herinnerde parlementsvoorzitter Tajani eraan dat de situatie in Griekenland een week eerder ook al is besproken.

Tajani zegt nu dat Dijsselbloem voor de zoveelste keer weigert vragen te beantwoorden over de offers die EU-burgers hebben gebracht. Hij zal Dijsselbloem een formele bezwaarbrief sturen.

De Nederlandse EU-parlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) zegt dat de Nederlandse minister van Financiën in feite persona non grata is geworden in het parlement. Dat is niet alleen om zijn weigering te praten over Griekenland, ook zijn opmerking in een Duitse krant over 'drank en vrouwen' viel niet in goede aarde.

Die opmerking zorgde er al voor dat ruim 70 van de 751 Europarlementariërs wilden dat Dijsselbloem zou opstappen als voorzitter van de Eurogroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl