Blinde bij callcenter Telfort (KPN)
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe databank voor mensen met een arbeidshandicap

Een databank speciaal voor mensen met een handicap moet ertoe leiden dat er meer mensen aan een baan komen. Vandaag start die Nationale Talentenbank. Het is het idee van Niels Aussems, die zelf als autist moeilijk aan werk kwam.

Aussems heeft zelf honderden brieven gestuurd om een werkplek te vinden. "Je moet bijna liegen over je handicap om op gesprek te mogen komen", zegt Aussems in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is veel angst en onwetendheid bij werknemers. Ze denken al snel dat de handicap een probleem wordt."

Overheid, werkgevers en werknemers hebben afgesproken de komende jaren 125.000 banen voor mensen met een arbeidshandicap te creëren. Inmiddels staat de teller op ruim 21.000 banen.

Veel wethouders maken zich zorgen of mensen met een beperking snel genoeg aan een baan komen, zo bleek gisteren uit een manifest dat ze hebben opgesteld. Ze vragen om 400 miljoen euro extra om de gemeenten hierbij te helpen.

Er zijn bedrijven die extra plekken hebben voor arbeidsgehandicapten, maar dat zijn er volgens Niels Aussems nog te weinig. Een van die bedrijven is Telfort van KPN. Het bedrijf werkt daarvoor samen met het UWV.

"Het idee is dat we mensen met een beperking een opleiding aanbieden voor contactcenter-medewerker terwijl ze bij ons werken", zegt KPN-medewerker Saskia van Es. "Na een jaar hebben ze een diploma en een jaar werkervaring. Dan kunnen ze elders aan de slag en nemen wij weer nieuwe mensen aan."

Het lukt werkgevers nog niet goed om mensen met een arbeidshandicap te vinden, denkt Niels Aussems. Het UWV heeft een kandidatenverkenner, maar die is te onpersoonlijk. "Je bent bij ons bekend als naam, niet als nummer", aldus Aussems. Hij belooft werkzoekenden ook cursussen aan te bieden om aan werk te komen.

Zijn databank moet uiteindelijk wel geld opleveren. Werkzoekenden moeten 5 euro per maand betalen om op de site te mogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl