Galaxy S8 moet imago van Samsung na Note 7-fiasco herstellen
Samsung is terug. Dat is de boodschap die het Zuid-Koreaanse concern vandaag wil afgeven met de lancering van de nieuwe smartphone, de Galaxy S8. Het toestel moet het imago herstellen na het fiasco met de brandgevaarlijke Galaxy Note 7.
Vooral het nieuwe ontwerp moet harten winnen. Het uiterlijk van smartphones staat al een aantal jaren min of meer stil. Wel zijn er wat nieuwe trends, bijvoorbeeld een bijna randloos scherm. Dat heeft de S8 ook. Hierdoor wordt het schermoppervlak groter, maar niet de telefoon zelf. Toestellen als de S7 en de iPhone 7 hebben aan de boven- en onderkant nog een flinke rand. Daar zit de thuisknop en is ruimte voor de speaker.
Op het nieuwe toestel is de thuisknop in het scherm verwerkt. De vingerafdrukscanner die in de knop verwerkt zat, is verplaatst naar de achterkant. Het scherm loopt daarnaast aan de zijkant af en het beeld is wat langwerpiger geworden.
De S8 is niet het enige toestel met een bijna randloos scherm. De Chinese fabrikant Xiaomi toonde eerder ook een smartphone met extreem dunne randen, zelfs nog dunner dan die van de S8. Ook LG heeft zijn G6 dunne randen gegeven.
En Apple werkt naar verluidt ook aan een telefoon met dunne randen. De iPhone 8, zoals die voorlopig wordt genoemd, wordt in het najaar verwacht.
"Het is meer van hetzelfde", oordeelt smartphone-analist Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper over de S8. "Ik mis echte innovaties, de smartphonemarkt is niet zo spannend als een paar jaar geleden. Het is een mooi product, maar het is vooral ook voortborduren op bestaande ontwikkelingen."
Slimme assistent
Een andere functionaliteit waar met interesse naar gekeken wordt, is Bixby. Dit is de slimme assistent van Samsung. In plaats van gebruik te maken van de assistent van Google, heeft Samsung gekozen voor zijn eigen variant. Of die net zo slim is, is nog niet duidelijk.
Eén van de functies van Bixby is het herkennen van plaatsen. Aan de hand van een bekend punt, bijvoorbeeld een gebouw, zou de assistent suggesties kunnen geven in de vorm van locaties en afbeeldingen.
Ik mis echte innovaties, de smartphonemarkt is niet zo spannend als een paar jaar geleden.
Tijdens een demonstratie voor Nederlandse journalisten bleek dat Bixby de Eiffeltoren, afgedrukt op een vel papier, niet herkende. Samsung benadrukt dat dit mogelijk ligt aan servers die nog niet aanstaan - deze zijn nodig om de koppeling te leggen. Het lijkt er in ieder geval op dat Samsung begint met een achterstand. Apple, Google, Amazon en Microsoft hebben hier veel meer ervaring mee.
Naast de telefoon biedt Samsung ook een aantal andere nieuwe producten aan, waaronder DeX. Dit is een telefoonhouder, waarmee het toestel kan worden gekoppeld aan een beeldscherm. Zo kan de telefoon fungeren als vervanger van een computer. De telefoon komt beschikbaar in twee schermgroottes (5,8-inch en 6,2-inch) en is Nederland te koop vanaf 28 april. De S8 gaat 799 euro kosten, de grotere S8 Plus 899 euro.
Note 7-fiasco
De lancering in New York wordt door de hele wereld nauwlettend gevolgd. Dat heeft alles te maken met wat er vorig najaar gebeurde, toen Samsung zijn Galaxy Note 7 uit de handel moest halen omdat was gebleken dat de telefoon brandgevaarlijk was. Dat was funest voor het imago van het bedrijf.
Toch denkt Wijkman dat de schade wel meevalt, zeker in Nederland waar de Note 7 niet is uitgebracht. "Heel veel consumenten denken: een ongelukje kan gebeuren. Daarnaast zijn Nederlanders nuchter genoeg om hier geen groot nummer van te maken. Naar mijn idee heeft Samsung als merk niet heel veel schade opgelopen."
Samsung zelf benadrukt dat dit toestel volledig veilig is. "We hebben sinds de Note 7 allerlei toestellen uitgebracht waar niks mee mis was. Dit was echt een geïsoleerd incident, veroorzaakt door de batterij. Dit zal nooit meer voorkomen."