Na onderzoek brandgevaarlijke Note 7 blijft de vraag: is dit genoeg?
De onderzoeksresultaten die Samsung vannacht presenteerde over de Galaxy Note 7 waren niet verrassend. Het verhaal blijft hetzelfde: de problemen zaten in de twee accu’s die waren geleverd. De volgende stap is ingewikkelder: hoe gaat Samsung gebruikers ervan overtuigen dat alles nu in orde is?
De presentatie was het sluitstuk van een beschamende periode die Samsung nu graag achter zich wil laten. Die periode begon in augustus. Het Zuid-Koreaanse bedrijf lanceerde toen de Galaxy Note 7, een toestel dat door techjournalisten werd geprezen.
Samsung hoopte op een succesnummer, zeker omdat er signalen waren dat concurrent Apple met een niet zo indrukwekkende telefoon zou komen. Al snel bleek dat het nieuwe model van Samsung spontaan in brand kon vliegen. Het concern riep 2,5 miljoen toestellen terug in een poging de problemen te beperken.
Dat lukte niet, want ook het vervangende toestel kon in brand vliegen. Het probleem werd steeds erger. Daardoor besloot Samsung op 10 oktober de telefoon helemaal uit de handel te halen. Een enorm beschamend moment voor 's werelds grootste telefoonmaker. In Nederland zijn de telefoons nooit verkocht.
Te klein en kortsluiting
Sinds oktober 2016 doet Samsung onderzoek naar de oorzaak. Bij de eerste versie zat een batterij die te groot was voor de telefoon; of, anders gezegd, de behuizing was te klein. Daardoor kon de accu onvoldoende uitzetten en als gevolg daarvan in brand vliegen. Bij de andere batterij, die in alle haast in Note 7-toestellen werd gezet, ontstond kortsluiting. Dat kon onder meer gebeuren doordat het isolatiemateriaal op de batterij niet voldoende of zelfs helemaal niet aanwezig was.
Dit onderzoek werd gedaan door 700 medewerkers, die 200.000 toestellen en 30.000 extra accu’s hebben getest om de problemen te achterhalen. Daarnaast heeft het Zuid-Koreaanse concern drie onafhankelijke batterij-onderzoekers gevraagd hetzelfde te doen, zij kwamen tot dezelfde conclusies.
"Dat betekende eigenlijk dat Samsung veel te snel een nieuw toestel op de markt wilde brengen", zegt smartphone-analist Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper. "In plaats van de tweede batterij langer te testen wilden ze die snel op de markt krijgen."
Het ontwikkelen van een accu is complex, het ontwerp komt heel nauw. "Zo'n accu is in feite een bom in je broekzak", zegt Wijkman. "Doordat alles goed is uitgebalanceerd gaat het heel vaak goed, maar de Note 7 bewijst dat kleine foutjes grote gevolgen kunnen hebben."
De drang naar meer
"Wat mij opvalt is de drang bij Samsung, maar ook andere fabrikanten, om steeds meer functies in een telefoon te stoppen", zegt hoogleraar Peter Notten van de TU Eindhoven. "Die kosten allemaal extra energie. Maar omdat ze de batterij en daarmee het toestel niet onnodig dik of groot willen maken wordt er meer energie in dezelfde batterij gestopt. Dat gaat een keer fout."
Notten keek op verzoek van de NOS ook naar het acht-puntenplan van Samsung, een controlelijst die bij het testen wordt gebruikt. Die wordt al gehanteerd, maar de testen worden geïntensiveerd. Wel zijn drie van de acht onderdelen nieuw. "Dit zijn hele basale dingen, die een fabrikant al lang zou moeten doen", zegt Notten daarover.
Daarmee blijft er nog een vraag over: of Samsung gebruikers genoeg gerust kan stellen. Daarover bestaat twijfel. Zo schrijft The Wall Street Journal: "Het is onduidelijk of deze tests het veiligheidsniveau verhogen of dat Samsung hiermee de andere smartphonespelers probeert bij te benen." Ook Notten denkt dat de testen die Apple uitvoert net zo intensief zijn en mogelijk zelfs nog verder gaan.
De Galaxy S8 en Note 8
Met deze onderzoeksresultaten in de openbaarheid zal Samsung nu gaan proberen om vooruit te kijken. Er wordt hard gewerkt aan de Samsung Galaxy S8 en aan de Note 8, die er toch gaat komen. De S8 zou dit voorjaar moeten uitkomen. Samsung presenteert nieuwe toestellen doorgaans op het Mobile World Congress in Barcelona, dat begint op 27 februari. Het Zuid-Koreaanse concern heeft al laten weten dat dat te vroeg is voor de lancering van een nieuw product.
- 'Galaxy Note 7 vloog in brand door productiefouten en tijdsdruk'
- Samsung zegt sorry voor Note 7-fiasco in grote kranten VS
- Samsung zegt impact voor milieu Note 7 te beperken
- Winst smartphonetak Samsung bijna verdwenen door Note 7
- Fiasco met Note 7 zal Samsung nog wel even achtervolgen
- Hoe Samsung maandenlang worstelde met de Galaxy Note 7