Beperkte schadevergoeding voor gedupeerden aanvaring stuw Grave
De gedupeerden van de aanvaring met de stuw in de Maas bij Grave blijven mogelijk zitten met een enorme strop. Het bedrijf dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de schade aan de stuw, hoeft maximaal 912.000 euro te betalen. Dat maakte de rechtbank in Rotterdam vandaag bekend. Het beschikbare bedrag is voor de vergoeding van alle directe en indirecte schade.
Een verantwoordelijke van een scheepvaartincident kan de rechter verzoeken de maximaal te claimen schade in te perken. De Duitse rederij Gefo heeft dat met succes gedaan. De rechtbank van Rotterdam besloot een beperkt schadefonds in te stellen, waar de Duitse rederij Gefo 912.000 euro in moet storten. De hoogte van de schadeclaims loopt echter mogelijk in de tientallen miljoenen euro's. Omroep Brabant meldt dat alleen Rijkswaterstaat al 20 miljoen euro claimt.
Het voorlopig vastgestelde bedrag van bijna een miljoen is gebaseerd op een internationaal verdrag dat geldt voor onder andere scheepseigenaren. Hierin is de beperkte aansprakelijkheid geregeld. Deze afspraak is ingesteld om de binnenvaart niet onverzekerbaar en dus peperduur te maken.
Nooddam
Eind vorig jaar botste een Duits schip tegen de stuw bij Grave. Die raakte daardoor ernstig beschadigd. Het waterpeil zakte en zo kwamen veel boten droog te liggen. Ook moesten de schepen van rederijen en schippers ver omvaren, wat leidde tot een langere reisduur en hogere vervoerskosten.
Onder de zeker 98 gedupeerden vallen ook bedrijven langs de stuw die wekenlang geen goederen konden aan- en afvoeren. Omdat de reparatie van de stuw nog maanden duurt, is tijdelijk een nooddam aangelegd. Het water blijft door die maatregel op peil.
Er is een vereffenaar aangesteld die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de schadevergoeding. De kans is groot dat gedupeerden in beroep gaan tegen de uitspraak. Veel gedupeerden zijn bang dat ze te weinig schade vergoed krijgen.