Officiële uitslag: GroenLinks is een klein beetje groter dan de SP
Niet de SP, maar GroenLinks is de grootste linkse partij in Nederland. De twee partijen hebben woensdag allebei veertien zetels gehaald in de Tweede Kamer. Uit de gegevens van de Kiesraad blijkt nu dat de partij van Jesse Klaver 3967 meer stemmen heeft gekregen dan de linkse concurrent: 959.600 voor GroenLinks tegenover 955.633 voor de SP.
De Kiesraad vindt dat er zich bij de Tweede Kamerverkiezingen geen grote problemen hebben voorgedaan. Wel hebben het handmatig tellen en het verbod op het uitwisselen van digitale gegevens tot vertraging geleid, erkent voorzitter Wiebenga. "De berekening was arbeidsintensiever."
De Kiesraad constateert dat het in sommige gemeenten hier en daar misging; overvolle stembussen werden opengemaakt om papier aan te stampen en niet alle kiezers is om een legitimatie gevraagd. Verder kampte Nijmegen met een tekort aan stembiljetten, maar daarvoor heeft de burgemeester al zijn excuus aangeboden aan de kiezers die onverrichter zake naar huis moesten.
Geen hertelling
Ook moeten er volgens de regels evenveel stembiljetten als stempassen zijn ingeleverd, maar er is een verschil gevonden van 11.469. Op ieder stembureau is het dus gemiddeld één keer misgegaan. "Dat is voor ons geen aanleiding om de stemmen te hertellen", zegt voorzitter Wiebenga.
Het opkomstpercentage is 81,9, het hoogste sinds 1986. Dertien partijen komen in de Kamer en dat is het hoogste aantal sinds 1972.
Met voorkeurstemmen hadden Ancilla van de Leest van de Piratenpartij, Sylvana Simons van Artikel 1 en Jan Roos van VNL een zetel gehaald, stelt de Kiesraad. Maar hun partij haalde de kiesdrempel niet en daarom kwamen deze lijsttrekkers niet in de Tweede Kamer.
Bananen
Enkele aanwezigen bij de presentatie van de uitslag van de Kiesraad dienden een verzoek tot hertelling in. Ook wilde een aanwezige de verkiezingen over laten doen. De lijsttrekker van Trots op Nederland, die niet mocht meedoen aan de verkiezingen, sprak over een "bananendemocratie".
De kans is klein dat een hertelling of herstemming daadwerkelijk zal gebeuren. De Commissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven is de instantie die uiteindelijk bepaalt of alles volgens de regels is verlopen. Deze commissie brengt morgen tijdens de laatste vergadering van de 'oude' Tweede Kamer verslag uit.