14 jaar na klassieke roof zijn schilderijen Van Gogh weer 'thuis'
Twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh zijn terug in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het gaat om het Zeegezicht bij Scheveningen uit 1882 en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen uit 1884/1885. Vanochtend werden ze in het museum onthuld voor de pers.
De kunstwerken werden eind vorig jaar teruggevonden bij de maffia in Italië. Ze werden in december 2002 uit het museum gestolen. De dieven klommen op het dak van het museum en sloegen vervolgens een raam in. Binnen haalden ze de twee schilderijen van de muur.
In 2004 zijn twee mannen veroordeeld voor de diefstal. Zij kregen 4,5 en 4 jaar cel.
De Italiaanse politie zegt de twee schilderijen na veertien jaar terug te hebben gevonden bij een inval in Napels. De kunstwerken waren in het bezit van een clan die onderdeel uitmaakt van de camorra, de Napolitaanse maffia. De doeken waren verstopt in een huis bij Pompeï.
Vanavond zendt het programma Brandpunt een documentaire uit waaruit blijkt dat er een deal is gemaakt met de maffia. Achter de schermen is onderhandeld met de man die ze in 2003 kocht van de Amsterdamse dieven. Raffaele Imperiale zou de vindplaats hebben aangewezen, in ruil voor een fikse korting op de strafeis van het Openbaar Ministerie.
Voor publiek
Begin vorige maand kwamen de schilderijen weer officieel in het bezit van het Van Gogh Museum. Directeur Axel Rüger nam de werken in ontvangst in het Museo di Capodimonte in Napels.
Vanaf woensdag zijn de twee werken weer te zien voor het publiek.