Kinderen zien steeds vaker bloot- en seksbeelden online
Blote borsten, geslachtsdelen of mensen die seks met elkaar hebben: veel kinderen tussen de negen en twaalf jaar komen het steeds vaker tegen op internet. Uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en het NOS Jeugdjournaal blijkt dat een groot deel van hen ermee wordt geconfronteerd terwijl ze eigenlijk naar iets anders zoeken.
"Ze zien van alles", zegt Ton Coenen, directeur van Rutgers, het nationale kenniscentrum seksualiteit. Volgens hem krijgt 39 procent van de kinderen seksueel getinte beelden te zien als ze naar iets anders op zoek zijn. "Bij 31 procent laten anderen het zien en bij een kwart van de kinderen verschijnt het zomaar op het scherm."
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste kinderen thuis wel praten over wat ze hebben gezien. "Maar sommigen vertellen het aan niemand", vertelt Coenen. "Hoe ouder ze zijn, hoe minder vaak ze het aan iemand vertellen. Een kwart vertelt er niets over."
Weerbaar
Deskundigen vinden het belangrijk dat kinderen les krijgen over bloot- en seksbeelden. Volgens Coenen geeft veertig procent van leerlingen die in groep 8 zitten aan dat ze dat niet krijgen. "Het is belangrijk dat ze al op de basisschool leren hoe ze hiermee kunnen omgaan."
Scholing bereidt de kinderen voor en maakt hen weerbaar. "Ze staan op het punt om naar de middelbare school te gaan. Daar kunnen ze niet alleen in aanraking komen met seksueel getinte beelden, maar bijvoorbeeld ook met sexting en grooming."
Een filter op de computer plaatsen zou kunnen helpen, maar volgens Rutgers is het niet de oplossing. "Kinderen zijn niet alleen thuis online; ook bij vriendjes, vriendinnetjes en op school. Ga met kinderen in gesprek over wat je kunt tegenkomen en hoe je daarmee kunt omgaan, over hoe je online met elkaar omgaat en over hoe je online je grenzen bewaakt", zegt Ton Coenen.
Vandaag start de Week van de Lentekriebels. Meer dan 2500 scholen geven de hele week les over relaties en seksualiteit. Het doel is om de kinderen te leren verantwoorde keuzes te maken, waar ze later veel aan kunnen hebben. De projectweek wordt georganiseerd door Rutgers en de GGD. Dit jaar staat het thema 'respect' centraal.