.
NOS Nieuws

'Rol van de school is cruciaal bij sexting'

De Tilburgse politie doet onderzoek naar sexting op het Vakcollege Tilburg. Van meisjes van die school zouden naaktfoto's zijn geplaatst op Instagram, iets wat vrijwel dagelijks gebeurt op een school in Nederland. Op NPO Radio 1 deed de vader van een eerder slachtoffer van sexting bij Nieuws en Co zijn verhaal.

Vijf jaar geleden werd zijn dochter slachtoffer van sexting nadat compromitterende beelden van haar op social media waren verschenen. Het meisje had gevreeën met een jongen, en hij had een filmpje van haar gemaakt. Dat filmpje was via een vriend van de jongen op het Blackberry-netwerk van de school verspreid.

Ruud, de vader van het meisje: "Ik denk dat ze er nog steeds last van heeft. Ze wil er in elk geval niet meer over praten. Maar ik ben heel trots op hoe zij door die periode heen is gekomen. Ze is er sterker van geworden."

Overstuur

Toen hun dochter destijds overstuur thuiskwam, wist haar moeder het verhaal er slechts met horten en stoten uit te krijgen. "We waren heel erg geschrokken en namen haar meteen in bescherming. Ik nam meteen contact op met de ouders van die twee jongens."

Die waren ook zeer verontwaardigd en lieten hun zonen het filmpje meteen weghalen, vertelt vader Ruud. En dat was ook precies wat hij wilde. "Ik had het gevoel dat mijn dochter dit anders haar hele leven zou achtervolgen."

Niettemin was het kwaad toen al wel deels geschied. Het meisje ging de volgende dag, weliswaar met knikkende knieën, gewoon naar school. Maar al haar vrienden en vriendinnen negeerden haar.

"Ze vonden dat filmpje schandalig en wilden geen contact meer met haar." Op het schoolplein werd ze uitgejoeld en uitgescholden. En op social media werd zij door medescholieren volledig zwart gemaakt.

Sexting zou vrijwel dagelijks gebeuren op social media

"Ik heb toen al die commentaren verzameld en ben ermee naar de school gegaan. Die heeft vervolgens al die leerlingen benaderd en hen daar op aangesproken. Mede daardoor is het relatief met een sisser afgelopen. Al is mijn dochter dat jaar wel blijven zitten en dachten veel scholieren dat niet wij, de ouders, maar zij hen bij de school had aangegeven."

Cruciaal

Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media stelt dat dit verhaal aantoont hoe cruciaal de rol is van de school in dit soort kwesties. "Zo'n groep tieners is keihard en gaat dan massaal tegenover zo'n meisje staan. Dan is het heel belangrijk hoe ouders en vooral de school reageren."

Volgens Pardoen zijn de schadelijke effecten van sexting te vergelijken met fysieke aanranding.

"Scholen moeten zich realiseren dat dit geen unicum is. Want dit gebeurt echt dagelijks in Nederland. Ik verbaas me daarom dat deze Tilburgse kwestie nu weer zo'n groot nieuws is. Als school moet je ook zien te voorkomen dat het landelijk nieuws wordt. Die publiciteit zorgt juist voor nog meer schade."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl