'Machtsgreep Telegraaf ongekend, rechter moet ingrijpen'
Alsof Donald Trump een medewerker ontslaat, op zo'n botte manier zijn de bestuursleden van de Telegraaf Media Groep door de raad van commissarissen aan de kant gezet. Dat heeft Marnix Holtzer, de advocaat van de geschorste bestuursleden, gesteld bij de Ondernemingskamer.
De strijd om de Telegraaf Media Groep (TMG) heeft zich verplaatst naar de rechtbank. Bij de Ondernemingskamer probeert Talpa van John de Mol alsnog om TMG in handen te krijgen.
TMG zelf is verdeeld en lang niet iedereen is blij met de belangstelling van Talpa. Een deel van het concern wil dat de deal die er al is met het Vlaamse Mediahuis gewoon wordt doorgezet.
De raad van commissarissen zette begin maart het bestuur op non-actief, terwijl Talpa nog bezig was een hoger bod in te dienen. Volgens het bestuur hadden de commissarissen haast om een deal met het Mediahuis te sluiten. "Ik ben ongelofelijk pissig als jullie niet meewerken", zou commissaris Jan Nooitgedagt tegen het bestuur hebben gezet. Omdat de twee bestuursleden zich bleven verzetten, werden ze geschorst.
Moeilijke afweging
De commissarissen zeggen dat ze wel moesten handelen, omdat Mediahuis dreigde zijn bod in te trekken. "Je staat voor een verdomd moeilijke afweging", zegt de advocaat van de Telegraaf Media Groep. "We hadden met Mediahuis een deal waarmee het bedrijf beschermd zou zijn en er was een mooie prijs voor de aandeelhouders. We hadden de deal ook kunnen laten schieten, maar dan weet je niet wat er gebeurt."
Volgens advocaat Holtzer van de geschorste bestuursleden was er sprake van belangenverstrengeling bij TMG-aandeelhouder Guus van Puijenbroek. Die heeft een groot belang in TMG en zou samen samen met het Mediahuis het volledige bedrijf willen kopen. Hij is ook lid van de raad van commissarissen van TMG.
Dubbele pet
"Hij heeft een dubbele pet op", zegt advocaat Holtzer. "Wij denken dat hij grote invloed op de raad van commissarissen heeft en dat hij daar niet juist handelt." Volgens hem heeft Van Puijenbroek gevoelige interne informatie gebruikt om samen met het Mediahuis een bod uit te brengen.
De bestuurders willen dat hun schorsing wordt opgeheven en dat de Ondernemingskamer een onafhankelijke commissaris bij TMG benoemt. De Ondernemingskamer staat nu dus voor de keus om in te grijpen bij het bedrijf.
Als dat gebeurt, dan is er nog kans voor Talpa om het bedrijf over te nemen. Grijpt de Ondernemingskamer niet in, dan wordt Mediahuis zeer waarschijnlijk eigenaar van De Telegraaf. Aankomende dinsdag om 18.00 uur doet de rechter uitspraak.