Overnamegevecht Telegraaf bij de rechter
Het gevecht om de Telegraaf Media Groep (TMG) krijgt vandaag een vervolg bij de rechter. Vier partijen staan vandaag samen bij de Ondernemingskamer van het hof in Amsterdam tegenover TMG. Klagers willen dat de rechter bekijkt of TMG het overnamespel correct heeft gespeeld en de beide kandidaat-kopers een eerlijke kans heeft gegeven.
Belangrijkste klager is Talpa, het mediabedrijf van John de Mol. Hij is boos op de raad van commissarissen van TMG omdat die gekozen heeft voor een fusie met het Belgische krantenbedrijf Mediahuis en niet meer met Talpa wilde onderhandelen. Daarmee zou er geen eerlijk speelveld zijn geweest. Hij eist daarom dat de Ondernemingskamer een onafhankelijke commissaris benoemt bij TMG die verregaande bevoegdheden heeft.
Geld of zeggenschap
De twee bedrijven die op TMG azen zijn de Belgische uitgever Mediahuis en het mediabedrijf Talpa van John De Mol. Mediahuis klopte in december als eerste aan voor een overname, samen met grootaandeelhouder Van Puijenbroek (VP Exploitatie) en bood 5,25 euro per aandeel, oftewel 243 miljoen euro. De combi Mediahuis en VP Exploitatie bezit nu bijna 60 procent van de aandelen TMG.
In januari liet Talpa blijken ook geïnteresseerd te zijn in TMG en bood 5,90 euro, zo'n 273 miljoen euro. Talpa had inmiddels een belang van 20 procent opgebouwd in TMG. Beide kopers mochten de boeken bestuderen en het bedrijf doorlichten. Tot twee keer toe verhoogde De Mol zijn bod, naar 6,35 euro en vervolgens naar 6,50 euro, dus bijna 300 miljoen euro. Mediahuis heeft zijn bod ook twee keer verhoogd, naar 5,90 en tenslotte naar 6,00 euro.
Binnen TMG zijn de meningen verdeeld. Een deel kiest voor Talpa, een ander deel voelt meer voor Mediahuis. Maar niet het geld is een complicerende factor, dat is de zeggenschap. Mediahuis heeft de meerderheid en is niet van plan zijn 60-procentsbelang te verkopen aan De Mol, ook niet bij een hoger bod. Een patstelling dus.
Woede
De raad van commissarissen kiest voor Mediahuis en besluit niet langer te onderhandelen met Talpa. De raad van bestuur wil echter niet tekenen voor een overname door Mediahuis. De commissarissen trekken het laken naar zich toe, zetten de tweekoppige raad van bestuur aan de kant, en sluiten een overnameakkoord met Mediahuis.
De overnamedeal wekt de woede van De Mol. Hij stapt naar de Ondernemingskamer. Ook de Centrale Ondernemingsraad van TMG wil meer duidelijkheid en legt de zaak voor aan de rechter. Verder sluiten zich de Vereniging van Effectenbezitters aan, de twee geschorste bestuurders, en nog een kleinere aandeelhouder. Rechter Gijs Makkink krijgt het dus druk met vijf partijen, en hun belangen, advocaten en spreektijd.
Doorgaans neemt de Ondernemingskamer wat tijd voor een uitspraak, maar gezien de belangen en de patstelling kan een beslissing ook binnen enkele dagen vallen.
Ondertussen heeft Talpa zich de voorbije weken dieper ingegraven en telkens aandelen TMG op de beurs bijgekocht. Zijn belang bedraagt inmiddels ruim 25 procent. Ook Mediahuis versterkte zich en nam deze week het belang van de familie Kok over, een van de oprichtersfamilies van de Telegraaf.
- Mediahuis lijkt biedingsstrijd om Telegraaf Media Groep te winnen
- Mediahuis verhoogt bod in jacht op Telegraaf
- Vlaams Mediahuis wil Telegraaf Media Groep kopen
- TMG heeft nieuwe interim-topman
- Zowel Talpa als ondernemingsraad TMG naar rechter over bod
- Patstelling rond TMG, John de Mol koopt meer aandelen
- 'Het moet geen loopgravenoorlog worden om TMG'
- Talpa geeft strijd niet op: hoger bod op De Telegraaf
- Boos Talpa verhoogt bod op Telegraaf Media Groep