Wilders en Asscher botsen hard over 'Nederland is van ons allemaal'
PvdA-lijsttrekker Asscher en PVV-leider Wilders zijn in NOS-slotdebat hard met elkaar gebotst over de stelling dat Nederland "van ons allemaal" is. Asscher had die stelling aangedragen en werd er hard op aangevallen.
Wilders, die voor het eerst in deze campagne met meerdere lijsttrekkers in debat ging, vroeg of het wel goed ging met de PvdA-lijsttrekker. Hij zei dat Asscher Woodstock-teksten bezigde en dat veel Nederlanders niet het gevoel hebben dat het land van ons allemaal is, maar dat zij door PvdA-beleid tweederangsburgers zijn geworden.
De PVV'er vindt dat de PvdA te veel mensen in Nederland heeft toegelaten en ze hun gang heeft laten gaan. "Daardoor zitten we nu met de gebakken peren."
'Nul oplossingen'
Asscher beet fel van zich af. "Iedereen die door u beschimpt wordt, heeft meer fatsoen in de pink, dan u in uw hele fractie", zei hij tegen Wilders. De PvdA-leider zei verder dat Wilders' boodschap 'minder, minder, minder' is: "En daarmee minder Nederland. Dat zal ik nooit accepteren." Volgens Asscher is Wilders verantwoordelijk voor "tienduizend boze tweets, nul oplossingen".
Wilders bracht op zijn beurt de stelling in dat de islam de grootste bedreiging van Nederland is. Hij zei dat "we ons daartegen moeten verzetten".
Hij debatteerde hierover met ChristenUnie-lijsttrekker Segers. Die zei dat we trots moeten zijn op de vrijheid in Nederland. "Je kunt geen vrijheid geven door die in te perken."
'Meer geld naar politie'
Buma (CDA) en Pechtold (D66) debatteerden in het laatste debat voor de verkiezingen over de veiligheid van Nederland. Volgens Buma zijn er harde maatregelen nodig. Pechtold zei dat hij meer geld naar marechaussee en politie wil, terwijl Buma vindt dat AIVD en MIVD meer bevoegdheden krijgen. "U maakt de hooiberg groter en het zoeken naar de speld moeilijker", zei Pechtold. Buma verweet Pechtold dat hij de privacy van burgers voor de veiligheid laat gaan.
Asscher (PvdA) noemde Roemer (SP) een soort Johan Derksen, die wat aan de zijlijn staat te roepen. Dat deed hij toen Roemer de vice-premier verweet dat het kabinet te veel op de zorg heeft bezuinigd.
Roemer had de stelling aangedragen dat de tandarts thuishoort in het basispakket. Asscher zei dat hij daar in mee wilde gaan, als het daarbij blijft en als Roemer dan het Bermudadriehoek-experiment van het Nationaal Zorgfonds laat schieten. Dat is veel te duur, vindt hij.