Bondscoach René Wolff met Elis Ligtlee bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
NOS WielrennenAangepast

'Vertrek Wolff is eeuwig zonde voor het baanwielrennen'

Het besluit van René Wolff om na de WK in Hongkong te vertrekken als bondscoach kwam als een donderslag bij heldere hemel. "Voor de buitenwereld komt dit misschien uit de lucht vallen. Maar het besluit is weloverwogen", vertelde Wolff bij Langs de Lijn En Omstreken.

"Ik heb in de laatste vier jaar een jonge groep naar olympisch niveau gebracht. Dat heeft ons allen heel veel plezier gebracht. Maar de volgende stap is niet hetzelfde traject nog eens vier jaar doen. Ik ben bang voor herhaling, vind dat saai."

In november haalde Wolff nog hard uit naar technisch directeur Johan Lammerts over het te voeren topsportbeleid. Wolff kreeg niet de middelen die hij nodig vond om het baanwielrennen naar een nog hoger niveau te brengen. En dus hield hij de eer aan zichzelf.

"Ik vind mezelf niet de juiste persoon in deze positie", aldus Wolff. "Dat kan een ander persoon misschien beter invullen. Ik maak de weg vrij. Nu is het aan de KNWU om die persoon te vinden."

Ik heb nooit voor vier jaar getekend. Het was tot april.

René Wolff over de duur van zijn recente contractverlenging

Hoewel de 38-jarige Duitser weigerde met de vinger te wijzen naar zijn werkgever, is duidelijk dat er de laatste maanden ruis op de lijn is gekomen tussen bond en bondscoach. Zoals bij het nieuwe contract, dat Wolff dit najaar tekende.

Een contract voor vier jaar, werd gezegd. Of was het twee? "Ik heb nooit voor vier jaar getekend", vertelde Wolff. "Ik heb bijgetekend tot en met de WK in april. Dat ging om vijf tot zes maanden, waarin we gingen nadenken over het pad richting Tokio."

Het besluit kan grote gevolgen hebben voor het Nederlandse baanwielrennen. "Dit is eeuwig zonde", vindt wielerverslaggever Han Kock. "Toen hij kwam als beginnend coach in 2010 lag het Nederlandse baanwielrennen op zijn gat. Hij heeft renners als Elis Ligtlee en Jeffrey Hoogland opgepikt uit het BMX en met minimale middelen naar de wereldtop gebracht. En er was nog lang geen sprake van metaalmoeheid tussen coach en sporters. Integendeel."

De renners zitten nu met de gebakken peren

NOS-verslaggever Han Kock

Wat was zo goed aan Wolff? "Wolff is zelf een topsprinter geweest en weet precies waar hij over praat", aldus Kock. "Hij staat altijd klaar voor zijn renners, is tactisch en psychologisch sterk. Maar hij kan ook wel een vreemde snuiter zijn. Veeleisend, Oost-Duitse discipline en een beetje aparte humor. Dat moet je liggen. Maar voor renners als Ligtlee en Hoogland is hij een baken. Zij zitten nu met de gebakken peren".

Dat besef leeft ook bij Wolff: "Ik heb met heel veel plezier en passie samengewerkt met de atleten. Dat de atleten zich uitspraken voor mij, heeft me heel goed gedaan. Het heeft de beslissing moeilijker gemaakt. Voor de atleten wordt het wel een beetje onzeker."

Niemand is onvervangbaar

"Niemand is onvervangbaar", stelt Kock. "Misschien is een frisse wind ook wel goed. Maar ik zie niet waar de bond nu een coach van het kaliber van Wolff vandaan kan halen. Topcoaches zijn schaars en niet goedkoop. In Nederland zijn ze niet, denk ik."

En Wolff? "Die zie ik binnenkort wel op een mooie plek opduiken. Hij heeft natuurlijk wél naam gemaakt in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl