Aangepast

'Voor het milieu, maar boeren moeten wel mee kunnen komen'

De ChristenUnie wil de omslag maken naar duurzame landbouw, maar niet zonder medewerking van de boeren. Dat zei lijsttrekker Gert-Jan Segers vanavond in Nieuwsuur.

"Boeren kunnen op een goede manier voor dieren zorgen, ook als dat grootschalig is. We kijken dus naar uitstoot. We willen een omslag maken naar schone lucht. Maar bij grootschaligheid is er geen één-op-één-relatie overlast."

Uit het publiek kwam een vraag van kiezer Marie Berkers uit Deurne. Zij heeft de stichting 'Stop de Stank opgericht'. "Waarom wilt u niks doen aan het aantal dieren?", wilde Berkers weten.

Omslag

Segers legde uit dat zijn partij wel voor een duurzaam milieubeleid is, maar dat dat niet ten koste mag gaan van boeren en hun familiebedrijven.

"Ik wil heel graag toe naar duurzame landbouw, naar landbouw die goed is voor mensen en natuur en het dier. Maar wel met medeneming van de boeren. De boer moet wel in staat zijn die omslag te maken."

"Wij zijn groen. En boeren zijn niet tegen duurzame landbouw". Als je ziet dat strengere maatregelen dan in andere Europese landen een einde maken aan familiebedrijven, dat is een hele pijnlijke realiteit. Wat ik veel liever heb is dat het familiebedrijf in stand kan blijven, dat ze de omslag kunnen maken."

'Wij zijn groen'

Segers kreeg ook een vraag van kiezer Kees Goedgebuur. Hij wil als homo actief zijn binnen de ChristenUnie maar vraagt zich af hoe het zit met het emancipatieproces binnen de partij. Vooral ook omdat lijstduwer dominee Orlando Bottenbley denkt dat homoseksualiteit te genezen is.

Segers antwoordt op de vraag of hij ook denkt dat homoseksualiteit te genezen is: "Dat weet ik niet. Ik denk dat daar in christelijke kring in toenemende mate anders over wordt gedacht."

Goedgebuur is bij de ChristenUnie als politicus welkom, zei Segers. "Een selectiecommissie bepaalt daarna of iemand een geloofwaardige vertegenwoordiger is van de partij."

Segers was stellig dat niemand op grond van zijn seksuele geaardheid gediscrimineerd mag worden."Als jij homo bent en je wil uit de kast komen, dan moet je dat in alle veiligheid kunnen doen. Dat als je naar school gaat je niet bang hoeft te zijn voor pesterijen. Dat dat altijd veilig is."

Islam

In gebieden in de wereld waar de islam in de meerderheid is, ziet Gert-Jan Segers gebrek aan vrijheden. "Een gebrek aan godsdienstvrijheid, geen gelijkwaardige behandeling van meer- en minderheid, de positie van vrouwen staat er onder druk. Dat kan heel problematisch zijn."

"De groep extremen is groter geworden. Dat is problematisch. Onze ideologische tegenstander. Maar om de islam als vijand te verklaren is een strategische fout."

'Alle moslims uitsluiten is een strategische blunder'

Segers roept op om vooral de rug recht te houden. "Zes procent moslims in Nederland, een bescheiden minderheid, kunnen toch geen bedreiging zijn voor 94 procent? Wanneer is dat een bedreiging?"

"Als je onzeker bent, als je niet weet waar je zelf voor staat. Dat is de culturele identiteitscrisis waar we inzitten. Voor een deel gaat de campagne daar ook over. Laten we zelfbewuster zijn en kijken naar onze vrijheden. We zijn veel sterker dan we zelf denken."

Een samenvatting van het gesprek met ChristenUnie-lijsttrekker Segers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl