Malika Ouacha en Ruba Zai
Aangepast

'Eindelijk een blad dat meer gericht is op de Arabische vrouw'

"Hèhè, dat werd tijd", zegt blogster Ruba Zai (23) over de nieuwe Vogue Arabia. Het Midden-Oosten krijgt z'n eigen Vogue: aanstaande zondag verschijnt de eerste editie van het modetijdschrift, nadat in oktober al een website was gelanceerd. "Eindelijk een blad dat meer gericht is op de Arabische vrouw."

Ruba Zai

De nieuwe Vogue komt niet in Nederland uit, maar verschijnt in meerdere Arabische landen, waaronder Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. "Vogue Arabia wil de vrouw in het Midden-Oosten een stem geven", vertelt Karin Swerink, hoofdredacteur van Vogue Nederland. "Zo wordt mode ook voor hen meer bereikbaar."

Ruba vindt het goed dat er nu een Vogue is voor Arabische vrouwen. Want een modeblad gericht op Arabische vrouwen, dat bestond nog niet. Zelf ziet ze zichzelf als ambassadeur voor hoofddoekdragende vrouwen op haar Instagram-account Hijabhills en op haar fashionkanaal op YouTube. "Arabische vrouwen lezen normaal gesproken de westerse Vogue, maar kunnen nu een modeblad lezen dat zich meer richt op de Arabische cultuur."

Ook cultureel antropoloog Malika Ouacha (23) is enthousiast. Een "ode aan de diversiteit" noemt ze de nieuwe Vogue. "Eindelijk wat meer verschillende soorten vrouwen in de wereld van de modebladen. Veel jonge meiden associëren zich met zulke bladen, dus het is goed dat ook meiden met een hoofddoek een voorbeeld hebben. De vrouw is veel diverser dan we tot dusver hebben gezien."

Malika Ouacha

Cover

Op de cover van de nieuwe Vogue is het Amerikaanse model Gigi Hadid te zien. Haar hoofd is deels bedekt. Malika plaatst haar kanttekeningen bij de cover. "Ik vind het goed dat er iemand met een hoofddoek op de cover staat, maar dit moet natuurlijk niet hét beeld worden van de Arabische vrouw", zegt ze. "Veel moslima's dragen geen hoofddoek, net als vrouwen van andere religies. Met deze cover laat je het stereotype zien, en dat is zonde."

Ruba denkt hier anders over. "Een hoofddoek? De helft van het gezicht is maar bedekt, dus een hoofddoek is het niet. Er zijn nu wel mogelijkheden om iemand met een hoofddoek op de cover te plaatsen, dat is wel cool. Maar het hoeft niet elke keer natuurlijk, want het moet toegankelijk blijven voor alle Arabische vrouwen."

Karin Swerink vraagt zich ook af of je echt kunt spreken van een hoofddoek."Een hoofddoek of een modestatement? Ja, dat mag iedereen zelf invullen", zegt zij. "Ik zie de sluier op cover vooral als een mooi sieraad op het hoofd."

Deel artikel: