Minder postbodes, maar meer pakjesbezorgers bij PostNL
Bij PostNL verdwijnen de komende vier jaar 2000 tot 2400 arbeidsplaatsen (fte's). Het gaat om postbodes, vervoerders, depotmedewerkers en medewerkers van het hoofdkantoor. Bij de pakketbezorging komen er naar verwachting 1600 arbeidsplaatsen bij.
De gewone geadresseerde post, zoals brieven en kaarten op naam, blijft afnemen met 7 tot 9 procent per jaar, terwijl de groei bij de pakjesdiensten aanhoudt. Tot 2020 wordt er daarom 115 miljoen euro extra bezuinigd op de gewone postbezorging.
De 500 tot 600 banen die per jaar vervallen, verdwijnen via natuurlijk verloop, herplaatsing elders in het bedrijf, zoals bij de pakjesdiensten, en vrijwillig vertrek. Bij PostNL werken nu in binnen- en buitenland nog 49.000 mensen.
Meer winst
PostNL heeft in 2016 flink meer winst gemaakt, dankzij de verkoop van het belang in TNT Express. De nettowinst van het post- en pakjesbedrijf verdubbelde bijna van 149 miljoen in 2015 naar 280 miljoen euro vorig jaar, de omzet daalde licht naar 3,4 miljard euro. Net als in voorgaande jaren werd er minder gewone post bezorgd, maar was er groei bij de pakjesdiensten.
De gewone post nam in het vierde kwartaal met 11 procent af. Over het hele jaar werd er 7,9 procent minder post bezorgd. Er werden 9 procent meer pakjes bezorgd.
Grote aanjager van de pakjes zijn e-commerce en het online winkelen. Sociale media en e-mail leiden tot een aanhoudende en gestage afname van het aantal brieven en kaarten.
Banen
PostNL wil postbodes ook gaan inzetten voor andere klussen in de wijk, zoals het opnemen van waterstanden, het controleren van de staat van wegen en voetpaden, en het signaleren van eenzaamheid. Het postbedrijf experimenteert daar al twee jaar mee en gaat dat nu grootschaliger doen.
Voor de komende jaren stelt het bedrijf een hogere winst in het vooruitzicht. PostNL gaat de aandeelhouders ook weer dividend uitkeren. Sinds 2011 is dat niet meer gebeurd.
Eind 2016 werd PostNL op de huid gezeten door het Belgische postbedrijf Bpost. De overnamepogingen door de Belgen werden door PostNL resoluut van de hand gewezen.