NOS NieuwsAangepast

Van snoeiwerk tot meterstand: postbode gaat meer klusjes doen

Bezorgers van PostNL gaan komend jaar steeds meer andere klusjes doen naast het bezorgen van post, bevestigt het bedrijf na berichtgeving in het AD. Het postbedrijf noemt de eerste proeven met andere werkzaamheden "zeer veelbelovend".

Postbezorgers hebben onder meer waterstanden opgenomen in huizen en de kwaliteit van wegen gecontroleerd.

Pilots

Al sinds 2015 worden er door PostNL dit soort proeven gedaan. In totaal waren er tien verschillende pilots. De komende tijd gaat PostNL wat meer en grootschalige proeven doen omdat de ervaringen tot nu toe positief zijn.

Bij een pilot in Stichtse Vecht, waarbij de bezorgers zich bezig gaan houden met het openbare groen in de buurt, doen straks meer dan honderd postbezorgers mee. Veel van de proeven die eerder werden gedaan, waren vaak met zo'n tien mensen. Bijvoorbeeld bij het controleren van de kwaliteit van wegen zijn maar weinig mensen nodig.

Afwezig

In Rotterdam participeren bezorgers in de proef 'Meld Isolement' en komen ze in actie als de post zich ophoopt en bewoners langdurig afwezig lijken. In Best gaat volgende maand een proef van start om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Een woordvoerder van PostNL zegt dat het bedrijf met de proeven wil inspelen op de veranderende samenleving.

"Het feit dat onze postbodes vijf dagen per week in de wijk zijn, heeft een toegevoegde waarde." De woordvoerder benadrukt dat de mensen in de buurt de postbodes herkennen en vaak vertrouwen.

De proeven zijn voorlopig nog allemaal tijdelijk. Sommige duren een paar weken, andere een paar maanden. "De postbodes doen vrijwillig mee", zegt de woordvoerder. Ze mogen ook zeggen dat ze niet willen deelnemen. Voor de extra klusjes krijgen ze betaald.

België, Finland, Frankrijk

Ook in andere landen hebben postbodes dubbele functies. In Finland worden de bezorgers sinds vorig jaar ingezet om het gras te maaien. Het idee kwam daar van de postbezorgers zelf, die minder te doen hebben door het teruglopende briefverkeer.

In België hebben sommige postbodes eveneens een extra functie gekregen. In een aantal gemeenten nemen ze poolshoogte bij tachtigplussers om hun leefomstandigheden in de gaten te houden.

Ook in Frankrijk krijgt de facteur, zeker in dunbevolkte gebieden, nieuwe taken die zowel La Poste van extra omzet voorzien als een maatschappelijke functie hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl