Dick Bruna veroverde met Nijntje de wereld
Dick Bruna, die gisteravond in Utrecht is overleden, werd vooral bekend als de geestelijk vader van Nijntje. Het konijn met menselijke trekken dat hij bedacht voor zijn zoon, groeide uit tot een miljoenenbedrijf en werd wereldwijd een groot succes.
In Utrecht, waar hij werd geboren en zijn hele leven heeft gewoond, werd een straat naar hem vernoemd en Nijntje kreeg er een eigen plein.
Matisse
Bruna was de tweede zoon van de bekende uitgever A.W. Bruna en J.C.C. Erdbrink. Na de Tweede Wereldoorlog trok hij naar Parijs waar hij onder meer werd beïnvloed door het werk van de Franse schilder Matisse.
Terug in Nederland ging Bruna studeren aan de Amsterdamse Kunstacademie, maar daar hield hij het vrij snel voor gezien. Hij ging aan de slag in de uitgeverij van zijn vader en ontwierp er onder meer boekomslagen voor de detective-reeks Zwarte Beertjes.
Miffy
Al snel legde hij zich toe op kinderboeken. In 1955 bedacht Bruna Nijntje Pluis, een wit konijn met menselijke trekken, voor zijn oudste zoon. Het karakter groeide uit tot een miljoenenbedrijf, onder meer door de merchandising. Wereldwijd zijn tientallen miljoenen boekjes van Nijntje verkocht en de titels zijn in meer dan 50 landen vertaald. Meestal heet Nijntje dan Miffy.
De met een walrusachtige snor getooide Bruna bleef tot op hoge leeftijd tekenen. Hij ontving vele prijzen voor zijn werk. In 2004 eindigde Bruna op nummer 67 tijdens de verkiezing van De Grootste Nederlander.
In zijn woonplaats Utrecht werd in 2006 het Dick Bruna-huis geopend met een overzicht van zijn grafisch werk en een plaats waar kinderen kunnen tekenen en knutselen.
Eigen straat
Eveneens in Utrecht is het Nijntje Pleintje te vinden. Het plein had eerst een andere naam. In de volksmond kreeg het al snel de bijnaam Nijntje pleintje omdat er een groot beeld van Nijntje staat dat is gemaakt door Dick Bruna's zoon Marc.
In 2000 werd het plein officieel omgedoopt tot Nijntje Pleintje. Bruna ontwierp zelf het straatnaambordje. In 2011 werd bekendgemaakt dat nu ook Bruna zelf een eigen straat kreeg. Het werd de Dick Brunasingel in Leidsche Rijn, die uitkomt op de Marten Toonderstraat.