Aangepast

'Tekort aan huurwoningen in het middensegment is overduidelijk'

"We willen bouwen, maar we moeten niet tegengewerkt worden door regelgeving." Dat zegt voorzitter Marnix Norder van Aedes, de koepel van woningbouwverenigingen in Nederland. "We willen afspraken maken over snelle procedures. Het kan allemaal veel sneller: een bouwvergunning moet in drie maanden geregeld zijn."

De koepel van woningbouwverenigingen realiseert zich dat er een enorme vraag is naar huurwoningen in het middensegment. Vooral mensen die volgens de norm te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een hypotheek of een woning in het luxe segment, kunnen geen geschikte woning vinden.

Als mensen niet kunnen doorstromen, blijven ze zitten op een woning in de sociale sector.

Marnix Norder, voorzitter van de koepel van woningbouwverenigingen Aedes

"Het tekort aan woningen in het middensegment is duidelijk", zegt Norder. Dat heeft indirect ook te maken met de toenemende vraag naar sociale huurwoningen, in de nasleep van de economische crisis. "Het aantal mensen dat daarop aangewezen is, groeit. Je ziet dat steeds meer mensen thuis blijven wonen: ouderen die niet naar een verzorgingshuis gaan, mensen die begeleid wonen. Prima allemaal, maar het doet een beroep op dezelfde capaciteit. En als mensen niet kunnen doorstromen, blijven ze zitten op een woning in de sociale sector."

De woningbouwverenigingen willen en kunnen haast maken. Maar dat kunnen ze niet alleen. "We willen de productie opschroeven. We willen meebewegen, gemeentes moeten grond vrij geven. In Utrecht hebben de corporaties tegen de gemeente gezegd: we willen 3000 woningen bouwen, ook in de middenhuur, als jullie zorgen dat er grond beschikbaar komt."

Er zijn gemiddeld misschien genoeg sociale woningen, maar ze zijn ongelijk verdeeld over het land.

Marnix Norder, voorzitter van de koepel van woningbouwverenigingen Aedes
Zoektocht naar een betaalbare huurwoning voor een middeninkomen

De overheid heeft een zogeheten 'samenwerkingstafel' opgezet om het aanbod van met name middeldure woningen op de huurmarkt te vergroten. Daaraan doen het rijk, de gemeenten, corporaties en bedrijven mee. Zo moet er sneller gebouwd kunnen worden. Naar schatting zijn de komende jaren zo’n 50.000 woningen nodig.

Een andere mogelijkheid om ruimte te maken is het scheefwonen strenger aanpakken. Maar de Aedes-voorzitter pleit ervoor dat niet overal hetzelfde te doen. "Er zijn delen van het land waar we het helemaal niet hoeven te doen. In de krimpregio’s, zoals Limburg, moet je geen beschikbare woningen onthouden aan mensen die er dolgraag in willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl