De eerste koppen rollen in de regering van president Donald Trump. De omstreden nationale veiligheidsadviseur van president Trump, Michael Flynn, is vannacht opgestapt.
Flynn lag onder vuur sinds een verhaal in de Washington Post, dat onthulde dat Flynn eind december de sancties tegen Rusland had besproken met de Russische ambassadeur in Washington, nog voor de inauguratie van Trump. Mogelijk overtrad hij daarmee de Logan Act, die het burgers verbiedt te onderhandelen met landen waarmee Amerika in dispuut is.
Opdracht
Volgens correspondent Arjen van der Horst is met het ontslag de kwestie allerminst afgedaan. "Tal van vragen blijven hangen. Had Flynn tegenover de Russische ambassadeur beloftes gedaan over de mogelijke opheffing van de sancties? En nog belangrijker: handelde Flynn in opdracht van Trump, toen hij contact zocht met de Russische ambassadeur? Deze affaire kan nog een heel venijnig staartje krijgen", denkt Van der Horst.
Afgelopen nacht kwam de Washington Post met een nieuwe onthulling. Volgens de krant had de waarnemend minister van Justitie, Sally Yates, het Witte Huis een maand geleden al gewaarschuwd over Flynn.
Yates vertelde Trump dat de Nationale Veiligheidsadviseur zijn regering had misleid over zijn contacten met de Russische ambassadeur die door Flynn steevast werden ontkend. Yates was bang dat de Nationale Veiligheidsadviseur daardoor kwetsbaar was geworden voor Russische chantage.
Flynn belde met de Russische ambassadeur nadat voormalig president Obama eind december nieuwe sancties tegen de Russen had ingesteld. Obama hield Moskou verantwoordelijk voor het hacken van de computers van de Democratische Partij en andere politieke organisaties tijdens de verkiezingscampagne. Het Kremlin reageerde ongewoon kalm op die nieuwe strafmaatregelen.
Trump heeft nu oud-generaal Keith Kellogg benoemd als waarnemend Veiligheidsadviseur. Kellogg was al de chef-staf van de Nationale Veiligheidsraad. Dat is de raad die de president informeert over terrorisme, buitenlandse politiek, nucleaire zaken en alles wat te maken heeft met oorlog en vrede.
Van der Horst: "In de Nationale Veiligheidsraad, die bestaat uit experts van de inlichtingendiensten en het Pentagon, was sowieso al grote beroering over het nieuwe leiderschap onder Trump. Nu gebeurt het wel vaker dat de overgangsfase naar een nieuwe regering chaotisch verloopt, maar de grote leegloop van experts bij de Nationale Veiligheidsraad is ongebruikelijk."
Volgens een verhaal in de New York Times is die Veiligheidsraad inmiddels alles behalve functioneel.
In de eetzaal
"Als het gaat om de veiligheidsprotocollen van de Amerikaanse regering, dan lijkt Trump het niet zo nauw te nemen", zegt Van der Horst. Dat kwam dit weekend aan het licht tijdens zijn verblijf met de Japanse premier Abe in het luxe resort Mar-a-Lago Florida, dat eigendom is van Trump.
"Toen Trump dineerde met Abe, waren ze omringd door de gasten van Mar-a-Lago. Niks aan de hand, zou je zeggen…. totdat een internationale crisis uitbrak: Noord-Korea deed zaterdag een test met een lange-afstandsraket. Je zou verwachten dat beide leiders zich op zo'n moment terugtrekken naar een afgesloten plek."
"Maar nee", zegt Van der Horst. "Abe en Trump begonnen midden in de eetzaal te overleggen met adviseurs. De gasten konden het allemaal fotograferen en zo gebeurde ook letterlijk. Sommige gasten zetten alles op Facebook."
Een serieuzere schending van het veiligheidsprotocol was volgens Van der Horst een bericht op Facebook over Rick. "Niemand zal Rick kennen, maar het is ook niet de bedoeling dat Rick geïdentificeerd wordt. Rick draagt namelijk het koffertje met de nucleaire codes. Een gast van Trumps club zette de foto plus uitleg op Facebook."